Het Laatste Continent
Inhoud

 

Boeken over Antarctica

Roald Amundsen - De verovering van de Zuidpool 1910-1912

 

 

Uitgever: Hollandia reisverhalen, Baarn
Verschijningsdatum: 1989
Aantal blz.: 173
ISBN: 90 6410 008 X

Inleiding door Boudewijn Büch

 

terug naar literatuurlijst

Roald Amundsen - De verovering van de Zuidpool 1910-1912

 

De achterflap:

Alle spannende, avontuurlijke en fatale gebeurtenissen uit het tijdperk van de ontdekkingsreizigers vallen in het niet bij de dramatiek en de menselijke tragiek van de exploratie van Antarctica: de ongeëvenaarde wedloop tussen de Noor Roald Amundsen en de Engelsman Robert F. Scott naar de zuidpool.

Amundsen wilde oorspronkelijk met de Fram van Fridtjof Nansen een ontdekkingsreis naar de noordelijke IJszee ondernemen, die zijn hoogtepunt moest bereiken in de 'verovering' van de noordpool. Toen de Amerikaan Robert F. Peary hem in 1909 vóór was, gaf hij het plan op. Om alsnog roem te vergaren besluit hij nu in het geheim naar de zuidpool te varen, een ontdekkingsreis die Scott sinds enkele jaren voorbereidt. Scott, wiens schip op 15 juni 1910 vanuit Cardiff in zee steekt, is niet op de hoogte van het feit dat Amundsen zijn plannen heeft gewijzigd en maakt daarom geen haast. Op 9 augustus verlaat de Fram de haven van Kristiansand in het zuiden van Noorwegen en zet koers naar de Atlantische Oceaan. De wedloop is begonnen. Als Amundsen onderweg is, informeert hij zijn geldschieters en ook Scott over zijn werkelijke doel. Scott zet op 5 januari 1911 bij de vulkaan Erebus voet op antarctisch grondgebied. Negen dagen later gaat Amundsen aan land in de Walvisbaai, ongeveer 65 km van Scott verwijderd en slaat er zijn winterkamp 'Framheim' op. Beide expedities treffen tijdens de overwintering de noodzakelijke voorbereidingen en wachten op de lente. Ongeduldig vertrekt Amundsen op 8 september, maar moet korte tijd later terugkeren - het is nog te vroeg. Op 20 oktober begint hij definitief met vier metgezellen, vier sleden en 42 honden aan de 1500 km lange tocht over sneeuw en ijs naar de zuidpool. Scott vertrekt op 1 november.

Op 14 december bereikt Amundsen de zuidpool, ongeveer een maand eerder dan Scott. De Engelsman komt pas op 17 januari 1912 bij de zuidpool aan. En terwijl deze moedeloos en uitgeput het basiskamp probeert te bereiken, komen Amundsen en zijn mannen op 26 januari behouden in Framheim aan. Vier dagen later zijn zij weer aan boord van de Fram en onderweg naar Tasmanië, waar zij op 7 maart de haven van Hobart binnenlopen en de wereld in kennis stellen van hun overwinning. Op 20 maart wordt de thuisreis voortgezet.

Intussen bezegelt in Antarctica een verschrikkelijke sneeuwstorm die negen dagen voortduurt, de ondergang van Scott en zijn laatste metgezellen. Pas in februari 1913 verneemt de wereld het tragische lot van de Engelsen.

Op dat tijdstip is Amundsens verslag van de expeditie reeds in verschillende talen verkrijgbaar. De Duitse editie is in 1912 in twee delen verschenen. In dit boek zijn de meest interessante hoofdstukken opgenomen: het voorwoord van Fridtjof Nansen, een kort overzicht van Amundsen over de geschiedenis van de exploratie van Antarctica en de aangrijpende beschrijving van zijn tocht naar de zuidpool en terug.

 

terug naar literatuurlijst |

 

Naar boven