Het Laatste Continent
Inhoud

 

Antarctica bezoeken


Elk jaar bezoeken bijna 40.000 reizigers Antarctica. Toch is toerisme naar het zuidpoolgebied omstreden. Tegenstanders wijzen op het gevaar dat schepen aan de grond lopen en dat ze op die manier brandstof in zee bij Antarctica terecht kan komen. Ook dreigen toeristen uitheemse planten in het gebied te introduceren. Om de impact op het kwetsbare milieu zo veel mogelijk te beperken, bestaan er zeer strenge regels, zowel voor rederijen, reisorganisaties als de toeristen zelf. Bovendien kan je niet zomaar op eigen houtje naar Antarctica reizen. Voorstanders van het toerisme stellen dat wie Antarctica heeft bezocht, een ambassadeur wordt van het continent en mee pleit voor een milieuvriendelijkere wereld.

 

De Polar Star in Pleneau Bay

 

Waar?

De meeste cruises naar Antarctica hebben het Schiereiland als bestemming. Dit is de ‘slurf’ die naar Zuid-Amerika wijst. In dit gebied is het klimaat er het mildst, zijn er de meeste dieren te zien en zijn er vele landingen mogelijk op de talrijke eilanden. Sommige cruises doen ook de Falklands en South Georgia aan.

Maar er zijn ook andere (en duurdere) mogelijkheden: per vliegtuig naar de geografische zuidpool, het ganse continent rondvaren, de historische hutten van de expedities van Robert Falcon Scott en Ernest Shackleton bezoeken…

Vertrekken doe je meestal vanuit Ushuaïa (Argentinië). Via de (vaak woelige) Drake Passage duurt het, afhankelijk van het weer, zo’n twee dagen alvorens je Antarctica bereikt.

 

Wanneer?

Tijdens de Antarctische zomer: van november tot eind februari. De temperatuur schommelt rond het vriespunt, al kan het kouder aanvoelen door de wind. De dagen zijn er lang, de nachten kort. In december en januari blijft het bijna 24 uur licht.

 

Reisdocumenten

Voor Argentinië en Antarctica is een paspoort nodig dat tot minimaal zes maanden na terugkeer geldig blijft. Een visum is niet nodig. Vraag voor alle zekerheid aan jouw reisorganisatie of deze regels nog steeds gelden.

 

Geld

In Argentinië betaal je met de peso (al aanvaarden ze vaak ook Amerikaanse dollars en euro’s). Op de meeste expeditieschepen kun je betalen met dollars en creditcards (soms worden ook euro’s aanvaard). Informeer vooraf bij jouw reisorganisatie waarmee je kan betalen op jouw schip.

 

Wat meenemen?

Dit zijn de zaken die je zeker niet mag vergeten:

  • warme kleding: trui, muts, handschoenen, kousen, thermisch ondergoed…
  • aan boord van het schip is de temperatuur aangenaam, dus neem ook een dunne trui of t-shirts mee.
  • zonnebrandolie (hoogste factor): de ozonlaag is heel erg dun daar, dus als de zon schijnt, verbrand je snel
  • zonnebril: als de zon op de sneeuw schijnt, werkt dit erg verblindend
  • lippenbalsem
  • rubberen laarzen tot net onder de knie (om aan land te gaan): soms moet je nog wat door water waden voordat je aan land kunt
  • pillen tegen zeeziekte: de Drake Passage is een van de wildste zeeën ter wereld; eenmaal in Antarctica is het water meestal rustig en zijn die pillen niet meer nodig
  • kleed je altijd in lagen: als de zon schijnt en er is geen wind, kan het best warm worden, maar het weer kan erg snel omslaan
  • broek en jas moeten waterdicht zijn
  • neem voor alle zekerheid reservehandschoenen en een reservemuts mee (voor als er eentje wegwaait)
  • waterdichte rugzak (voor als je aan land gaat)
  • goede verrekijker
  • als je een digitaal fototoestel meeneemt, zorg dan voor genoeg geheugenkaartjes; je trekt al snel meer dan 1000 foto's zonder het te beseffen
  • reservebatterijen voor het digitaal fototoestel of videocamera; door de kou zijn de batterijen snel leeg

 

Communicatie

Aan boord is er geen gsm-bereik. Contact met het thuisfront is enkel mogelijk via satelliettelefoon. Dit is wel erg duur en is enkel voor noodgevallen. Soms is er wel de mogelijkheid om e-mails (tegen betaling) te versturen vanop het schip (zonder bijlagen en foto’s).

 

Strenge regels

In Antarctica geldt de regel: neem niets mee en laat niets achter. Vóór de eerste landing wordt al jouw buitenkleding met stofzuigers gezuiverd om te voorkomen dat uitheemse flora (zaden of sporen verstopt in de naden van jassen en rugzakken) het fragiele evenwicht tussen de zowat 350 Antarctische soorten verstoort. Vóór en na elke landing worden jouw laarzen gedesinfecteerd. Aan land mag je niet te dicht bij de pinguïns en andere dieren komen. De minimale afstand bedraagt vijf meter. Tip: ga gewoon ergens op een rots zitten. Vaak komen de nieuwsgierige diertjes zelf wel dichterbij. Volg steeds nauwgezet de aanwijzingen van de begeleiders, ook voor jouw eigen veiligheid.

 

Reisverhalen

Wil je weten hoe het is om Antarctica te bezoeken, lees dan de reisverhalen die je op deze site vindt.
Deze 2 artikelen geven ook een goed idee van wat je mag verwachten:

 

Naar boven