Het Laatste Continent
Inhoud

 

Boeken over Antarctica

Beryl Bainbridge - De laatste verjaardag. Scotts fatale poolreis

 

 

Uitgever: BZZTôH, 's-Gravenhage
Verschijningsdatum: 1994
Aantal blz.: 191
ISBN: 90 6291 797 6

 

terug naar literatuurlijst

Beryl Bainbridge: De laatste verjaardag

 

De achterflap:

In 1912 stierven vijf mannen door ontbering tijdens hun expeditie naar de Zuidpool. Een van hen was de legendarische kapitein Scott, de leider van de expeditie over wie inmiddels vele tientallen boeken zijn verschenen. Maar geen van deze boeken deed recht aan de werkelijkheid: pas zestig jaar later bleek dat de dood van de expeditieleden vooral te wijten was aan fouten in Scotts karakter en aan de gebrekkige organisatie van de pooltocht.

In deze indrukwekkende roman krijgen de vijf expeditieleden voor het eerst een eigen stem. In vijf monologen - op iedere verjaardag één - wordt geleidelijk de vernislaag van de geromantiseerde geschiedenis weggeschraapt en komen ieders persoonlijke motieven om aan de expeditie deel te nemen naar boven.

Beryl Bainbridge slaagt erin hun verhaal vol dappere absurditeit zo authentiek te verbeelden, dat het lijkt alsof het hier voor het eerst verteld wordt. Door haar humor en mededogen laat ze tot het laatst toe de hoop van de lezer intact dat de 'vijf idioten' er dit keer op de een of andere manier wél in slagen er doorheen te komen.

 

terug naar literatuurlijst |

 

Naar boven