Het Laatste Continent
Inhoud

 

Boeken over Antarctica

Creina Bond, Roy Siegfried en Peter Johnson - Antarctica. Het onbekende continent

 

 

Uitgever: Atrium, Alphen aan de Rijn
Verschijningsdatum: 1991
Aantal blz.: 176
ISBN: 90 6113 402 1

 

terug naar literatuurlijst

Antarctica. Het onbekende continent

 

De achterflap:

Niemand kan zich herinneren hoe tijdens het Eoceen, het tijdperk van de zoogdieren, een opening is ontstaan tussen de toen nog naamloze gebieden van Australië en Antarctica, want er waren op dat tijdstip nog geen mensen op aarde. Er waren wel reeds voorlopers van kangeroes en misschien hadden die wel in de gaten dat er een opening kwam tussen die twee landmassa's, die daardoor samen niet langer één continent vormden. Een nieuwe oceaan werd geboren toen de twee continenten uit elkaar dreven: Australië naar het noorden, Antarctica naar het zuiden, waar het in de koude poolstreek tot stilstand kwam. Daar zou het meer dan vijftig miljoen jaar onontdekt blijven liggen.

Dit is het verhaal van mensen die tegen stormen, monsterachtige zeeën en dorre ijsmassa's streden, teneinde dit laatste continent te onderzoeken. Het is eveneens het verhaal van het verbazingwekkende leven in dit verre zuiden: een vogel die gedurende drie jaar rond de aardbol cirkelt, alvorens op het land neer te strijken; een rob die sterft omdat hij rottende tanden krijgt; een pinguïn die zijn ei in de diepe duisternis van de poolnacht legt...

We nemen ook kennis van het drama van twee 'hausse- en baisse'-industrieën: de pelsrob- en de walvisindustrie. Op dit moment trekt een derde industriële bedrijvigheid de aandacht van de gehele wereld: het vissen naar krill: garnaalachtige diertjes die echter in het gehele Antarctische gebied aan het begin van de voedselketen staan... Heeft de mens dan wel iets uit de lessen van het verleden geleerd? Of zal de strijd om Antarctica verliezers van ons allen maken?

 

terug naar literatuurlijst |

 

Naar boven