Het Laatste Continent
Inhoud

 

Boeken over Antarctica

Michel Brent - Antarctica en België

 

 

Uitgever: Labor, Brussel
Verschijningsdatum: 1997
Aantal blz.: 336
ISBN: 2 8040 1188 7

 

terug naar literatuurlijst

Michel Brent - Antarctica en België

 

De achterflap:

Op 16 augustus 1897 bracht de driemaster Belgica onder het bevel van Adrien de Gerlache de eerste wetenschappelijke expeditie naar Antarctica. Sindsdien zijn de Belgen niet meer weg te denken uit de geschiedenis van het zesde continent, een continent van drama's, lijdenswegen, maar ook heldendaden... Zo trok Gaston de Gerlache (zoon van Adrien) 60 jaar later ook naar Antarctica in het gezelschap van 16 andere Belgen. Ze bouwden er de Belgische Koning Boudewijn-basis. In 1985 nam het wetenschapsbeleid de fakkel over. En ook vandaag nog stuurt dat beleid onderzoekers uit naar de antarctische gebieden om daar een monnikenwerk te verrichten in samenwerking met internationale teams.

De reisroute van de avonturiers en poolonderzoekers - dit boek schetst hun dagdagelijkse leven - levert ons boeiende verhalen op. Verhalen over ijsboringen om de klimaten van vroeger te achterhalen, de verkenning van de zeebodem, het verzamelen van meteorieten of de studie van de koolstofcyclus in de micro-organismen in de zuidpoolwateren. En vergeten we ook niet de studie van een bijzonder sympathieke, maar daarom niet minder mysterieuze vogel: de pinguïn. Verder heeft de auteur het ook over het dabat rond de ozonlaag, de uitsterving van de statige walvissen, de aardolie-exploitatie, de bescherming van de diersoorten en de ontwikkeling van het toerisme.

Tot slot herinnert hij ons eraan hoe de wereld is betrokken bij de toekomst van dit ongerepte universum. Zal de mens een oplossing vinden voor de schadelijke UV-stralen die het oppervlaktewater van de antarctische oceaan aantasten? Dat water is immers heel belangrijk: net daar bevindt zich de grootste voedselvoorraad ter wereld... Hoe reageert de wetenschap op de opwarming van de aarde en alle gevolgen vandien: de eventuele wegsmelting van de ijslaag en de stijging van de oceaanpeilen? Het antwoord op al deze vragen hangt af van het lot dat de toekomst in petto houdt voor dit grote witte continent. In 1991 werd dat continent gelukkig tot wereldnatuurreservaat uitgeroepen dat volledig in het teken staat van de wetenschap en de vrede. Een statuut dat slechts 50 jaar geldt...

 

terug naar literatuurlijst |

 

Naar boven