Het Laatste Continent
Inhoud

 

Boeken over Antarctica

Dixie Dansercoer - Antarctica 1897/1898 - 2007/2008. Dixie Dansercoer in de voetsporen van Adrien de Gerlache

 

 

Uitgever: Davidsfonds, Leuven
Verschijningsdatum: 2008
Aantal blz.: 149
ISBN: 978 90 5826 549 4

 

terug naar literatuurlijst

Dixie Dansercoer in de voetsporen van Adrien de Gerlache

 

De achterflap:

Eind 2007 trok Dixie Dansercoer met een enthousiast team poolreizigers in het spoor van Adrien de Gerlache naar de Zuidpool. Precies 110 jaar later volgt de In the Wake of the Belgica-expeditie stap voor stap de oorspronkelijke route van de Gerlache. Voor de crew van de Euronav Belgica werd de kennismaking met het Antarctische schiereiland een visueel feest.

In dit uniek fotoboek reist ook u mee naar het laatste pure continent op aarde. Een verbluffend fotografisch oeuvre 'pur sang' toont de gedurfde aanwezigheid van de mens in dit onverbiddelijke ijscontinent. De intrigerende beelden van fotograaf Laurent Dick spelen met het meest ongelooflijke licht, al dan niet gereflecteerd door de 15 miljoen vierkante kilometer ijs die Antarctica bedekken.

Sinds de jaren 80 ondernam verbeten poolreiziger en verdraagzame wereldburger Dixie Dansercoer talloze baanbrekende expedities en verkenningstochten naar de poolstreken. Deze uitdagingen hebben zijn opvattingen over het leven grondig gewijzigd. Helemaal in de ban van bevroren elegantie en inspirerende schoonheid, getuigt Dixie met dit boek van zijn grote passie voor al wat leeft in deze schijnbaar dode wereld. Bij Davidsfonds Uitgeverij verscheen eerder van hem het prachtige fotoboek (Ant)arctica.

 

Mijn mening:

Afspreken met poolreiziger Dixie Dansercoer doe je niet in café De Bonte Os, of in een duf stationsbuffet. Neen, het was in de koude, maar zonnige Wilhelmina Bay (Antarctisch schiereiland) waar wij op 28 januari 2008 reikhalzend uitkeken naar zijn zeilboot, de Euronav. Het rendez-vous zou een van de hoogtepunten worden van de Asteria Antarctica-expeditie "In het spoor van de Belgica". Met een respectvol applaus heetten we Dansercoer en zijn gezelschap welkom aan boord van ons schip de Polar Star. 's Avonds vertelde Dixie Dansercoer honderduit over wat zijn In the Wake of the Belgica-expeditie de afgelopen maanden allemaal in Antarctica had uitgespookt. Vol ontzag aanschouwden we de adembenemende foto's van de Zwitser Laurent Dick.

Wat we toen te horen en te zien kregen, kan nu iedereen meebeleven in het boek Dixie Dansercoer in de Voetsporen van Adrien de Gerlache. Hierin vertellen Dixie Dansercoer en Pieterjan Kempynck over hun belevenissen tijdens de In the Wake of the Belgica-expeditie. Het was de bedoeling van de zevenkoppige bemanning om met de zeilboot de Euronav de 21 landingen uit te voeren die de Belgica-expeditie van Adrien de Gerlache 110 jaar geleden deed. Dit was niet altijd even evident. Vaak was het moeilijk om een landingsplaats te vinden. Ook maakten ze foto's van dezelfde plaatsen die Frederick Cook in 1897/1898 op de gevoelige plaat vastlegde. Erg interessant om ze te vergelijken. Vaak is er nauwelijks een verschil waar te nemen. Alsof de tijd in Antarctica meer dan een eeuw heeft stilgestaan. Ook werden de meteorologische gegevens van toen en nu met elkaar vergeleken

Anvers Island, Brabant Island, Wauwermans Island, Cap Beneden,… vele plaatsen in de regio van het Antarctisch schiereiland dragen, dankzij Adrien de Gerlache, Belgische namen. Iets waar ons land toch fier op kan zijn, gezien de meeste pooltoeristen deze streek aandoen. Daarom is het des te jammer dat, in tegenstelling tot de avonturen van Scott, Shackleton en Amundsen, de Belgica-expeditie niet beter bekend is - zelfs in België niet. Ook daar probeerde de In the Wake of the Belgica-expeditie iets aan te doen.

Naast aandacht voor alle voorbereidingen van de expeditie, heeft Dixie Dansercoer in de Voetsporen van Adrien de Gerlache het ook over hoe het was om gedurende meer dan vijf maanden met zeven mannen op een piepkleine boot te leven. Maar het boek is vooral het kopen waard voor de prachtige foto's van Laurent Dick. Een ode aan het laatste stuk (min of meer) ongerepte natuur op onze planeet.

terug naar literatuurlijst |

 

Naar boven