Het Laatste Continent
Inhoud

 

Boeken over Antarctica

Gaston de Gerlache - Terug naar de zuidpool

 

 

Uitgever: Lannoo, Tielt, Den Haag
Verschijningsdatum: 1960
Aantal blz.: 247

 

terug naar literatuurlijst

Gaston de Gerlache - Terug naar de zuidpool

 

De achterflap:

Velen menen dat een poolexpeditie tegenwoordig, nu de technische uitrusting zoveel verbeterd is, geen groot avontuur meer betekent. Wie dit reisverhaal van Gaston de Gerlache gelezen heeft, denkt daar wel anders over.

De mannen van de Koning-Boudewijnbasis in 1958-1959 waren ongetwijfeld van heel wat meer en volmaaktere hulpmiddelen voorzien dan hun voorgangers van de Belgica, die in de jaren 1897-1899, onder leiding van de vader van onze auteur, aan de zuidpool overwinterden. Maar de nieuwe poolonderzoekers hadden daar tegenover een wetenschappelijke taak op zich genomen, die een hele reeks speciale problemen en bijzondere risico's meebracht, en wel in verband met tochten met de hondenslede of in 'sno-cats', verkenningen per vliegtuig of per helikopter, eindeloze uren in de tent terwijl achter de dunne linnen wand de sneeuwstorm raasde, geforceerde marsen in het volkomen isolement van de onafzienbare ijsvlakte...

Een modere zuidpoolbasis betekent een gevaarlijke ontscheping van vierhonderdveertig ton materiaal, bouw en organisatie van een elektrische centrale en van een hele reeks wetenschappelijke laboratoria, een ononderbroken waarnemingsactiviteit, om de geheimen van dit ontzaglijk continent te ontsluieren.

Wij, die de poolcirkel wel nooit zullen overschrijden, zullen door dit boeiend relaas van Commandant de Gerlache, iets ervaren van de grootsheid die er van deze zuidpoolwereld uitgaat, voor ieder die vatbaar is voor de bezieling van het ontdekkersavontuur.

 

terug naar literatuurlijst |

 

Naar boven