Het Laatste Continent
Inhoud

 

Boeken over Antarctica

Mark Carwardine, Erich Hoyt, R. Ewan Fordyce, Peter Gill - Walvissen, dolfijnen & bruinvissen. De complete gids voor zeezoogdieren

 

 

Uitgever: Könemann, Keulen
Verschijningsdatum: 1998
Aantal blz.: 288
ISBN: 3 8290 6758 5

 

terug naar literatuurlijst

De complete gids voor zeezoogdieren

 

De achterflap:

De verschillen in gedrag, vorm en grootte tussen de ruim tachtig bekende soorten walvissen, dolfijnen en bruinvissen (verzamelnaam cetaceeën) zijn verbluffend. Maar of het nu gaat om de kolossale blauwe vinvis - groter dan iedere bekende dinausiër - of de relatief kleine, Californische bruinvis van anderhalve meter, iedere soort is boeiend en betoverend. Walvissen, dolfijnen en bruinvissen laat zien hoe deze dieren erin slaagden zich aan te passen aan hun milieu en welke fascinerende omgangsmanieren ze kennen. Onderzoekers die deze 'zingende', fluitende, kreunende en piepende dieren bestuderen, hebben echter nog lang niet alle geheimen ontsluierd en er valt nog veel te leren. Onze kennis groeit gestaag - kennis waaraan iedereen met observaties en aantekeningen een bijdrage kan leveren.

Waar moet u op letten als u zelf zeezoogdieren wilt bestuderen? Wat kunnen we doen om gestrande walvissen te helpen? Hoe vergaat het dolfijnen in gevangenschap? Op deze en talrijke andere vragen geeft dit fraai geïllustreerde boek een antwoord. Er wordt ook aandacht besteed aan de walvis in de mythologie, de veranderlijke historische relatie tussen mens en walvis en de meest recente bevindingen van deskundigen en amateur-walviskenners. Een apart hoofdstuk behandelt 57 soorten cetaceeën en geeft informatie over onder meer locatie, uiterlijk, kenmerkend gedrag en populatieomvang.

Het bestuderen van walvissen vanaf de kust of een boot is een opwindende activiteit die steeds meer enthousiaste liefhebbers trekt. Wie zelf eens wil gaan observeren, kan zijn voordeel doen met de dertig besproken bestemmingen, verspreid over de wereld. Welke soorten zijn er te vinden en wat is de beste tijd van het jaar om te gaan kijken?

Het redden van walvissen is een permanente taak, hoewel die in sommige delen van de wereld nog altijd niet wordt nagevolgd. Wie met behulp van dit boek meer te weten is gekomen over deze raadselachtige en kwetsbare dieren, zal ook de wenken ter harte nemen om mee te werken aan het veiligstellen van de toekomst van onze zeezoogdieren.

 

terug naar literatuurlijst |

 

Naar boven