Het Laatste Continent
Inhoud

 

Boeken over Antarctica

Ulrich Hub en Jörg Mühle - Om 8 uur bij de Ark

 

 

Uitgever: Lemniscaat, Rotterdam
Verschijningsdatum: 2008
Aantal blz.: 72
ISBN: 978 90 477 0019 7

 

terug naar literatuurlijst

Om 8 uur bij de Ark

 

De achterflap:

Een dikke duif, drie naar vis stinkende pinguïns en een zinderende zondvloed. Zij zijn de hoofdpersonen in een filosofisch, verrassend en vooral geestig boek over de Ark van Noach. De duif figureert als reisleider naar wie niemand luistert. Van de drie pinguïns mogen er maar twee naar binnen, dus besluiten ze hun vriend in een koffer mee te smokkelen. Dat leidt tot komische en verwarrende situaties, maar ook tot vragen over God, gerechtigheid en willekeur en de vraag waarom zoveel onschuldige dieren verdrinken, terwijl er maar enkele worden gered.

Ulrich Hub laat in zijn verhaallijn ruimte voor zowel de twijfel als het rotsvaste geloof. De illustraties sluiten wonderbaarlijk goed aan bij de sfeer van het verhaal.

Een heerlijk lichtvoetig, mild en filosofisch verhaal.

 

De mening van Katrien Temmerman:

Ergens op de wereld, is een plek vol sneeuw en ijs, en ijs en sneeuw, zover je kunt kijken. Wanneer je echter beter kijkt, ontdek je tussen alle sneeuw en ijs, drie figuurtjes op. Kijk je nog beter, dan merk je dat het drie pinguïns zijn: twee grote en een kleinere. Pinguïns stinken. Naar vis. (En ze kunnen ook niet vliegen, maar dat weten we al uit Lodewijk, de koningspinguïn) Eigenlijk doen deze pinguïns niets liever dan ruziemaken. Op een dag gebeurt er iets, daar in de sneeuw- en ijsvlakte: iets wat het leven van de pinguïns voor altijd zal veranderen…

Wat het leven van de pinguïns voor altijd verandert: ik laat het graag voor de “nog niet-lezer” van dit boek liggen. Grappig boek, maar af en toe wat mij betreft toch wel heel erg belerend. Over houden van, en over ruziemaken, dat dat eigenlijk toch tot niets leidt.

Dit boek is ook echt een hervertelling van het ark-verhaal van Noach uit de Bijbel, daar kun je in dit boek geenszins om heen: het gaat regenen, erg lang regenen, een boodschapper die dit nieuws komt brengen,… Alle dieren zijn vertegenwoordigd, zelfs tot en met de vredesduif (alleen wordt ze hier niet zo aangeduid: ze is “de duif”. Zij weet dat ze iets vergeten is, en ze vindt dat ze op de ark veel te hard moet werken. De pinguïns in dit verhaal zorgen echter mee voor een uiterst grappige noot en ze worden hier beschreven als een beetje dommig. Hoewel: zij zijn tegen alle regels in te laat op de boot gestapt, zoals altijd: pinguïns komen ALTIJD te laat. Nu hebben zij daar echter een erg goeie reden voor…

Mooi boekje als geheel, maar weinig vernieuwend. In dit geval voelt dit voor mij zeker niet aan als “ouderwets” of voorbijgestreefd. De boodschap van vriendschap en liefde voert de boventoon.

 

terug naar literatuurlijst |

 

Naar boven