Het Laatste Continent
Inhoud

 

Boeken over Antarctica

Alain Hubert, Dixie Dansercoer, Michel Brent - De tanden van de wind
In honderd dagen over Antarctica

 

 

Uitgever: Van Halewyck, Leuven
Verschijningsdatum: 1998
Aantal blz.: 247
ISBN: 90 5617 185 2

 

terug naar literatuurlijst

De tanden van de wind

 

De achterflap:

Op 4 november verlaten Alain Hubert en Dixie Dansercoer de voormalige Koning Boudewijnbasis voor een oversteek van Antarctica. Hun einddoel: de Amerikaanse wetenschappelijke basis McMurdo, 3924 km verder. Minder dan honderd dagen later, op 10 februari 1998, komt het duo aan op zijn bestemming.

Het begin van de expeditie verliep ronduit chaotisch. Eerst waren er verschrikkelijke, onverdraaglijke blizzards, die hen vijf dagen in hun tent opgesloten hielden. Vervolgens liep het materiaal schade op en dan gebeurden er kort na elkaar twee ongevallen die de expeditie in gevaar brachten.

Maar blijkbaar bestaat er een beschermheilige voor poolreizigers. Stilaan raakten Hubert en Dansercoer vertrouwd met de zeiltechniek die speciaal voor deze expeditie ontworpen was. Op 3 januari hielden ze een 'tussenstop' op de geografische zuidpool; ze hadden nog 1800 km voor de boeg en er restten nog 27 dagen om McMurdo te bereiken. Toch geschiedde er een mirakel: op iets meer dan 500 km van de aankomst kreeg de god van de wind weer adem. Ze legden 271 km af in minder dan 24 uur: dat had niemand hen op Antarctica ooit voorgedaan.

De tanden van de wind. In honderd dagen over Antarctica brengt het relaas van dit bovenmenselijke avontuur. Er wordt dieper ingegaan op de lange voorbereiding van de expeditie, de klimatologische omstandigheden, de wetenschappelijke experimenten, de uitrusting en materiaalkeuze. Maar de hoofdmoot van het boek is het dagboek van beide expeditieleden met het verhaal van hun dagelijkse bekommernissen, hun angsten en twijfels, hun (fysieke en psychische) strijd om te overleven in deze extreme omstandigheden.

 

terug naar literatuurlijst |

 

Naar boven