Het Laatste Continent
Inhoud

 

Boeken over Antarctica

Mark Jeffery - Het spoor bijster

 

 

Uitgever: Nijgh & Van Ditmar, Amsterdam
Verschijningsdatum: 2004
Aantal blz.: 321
ISBN: 90 388 3699 6

 

terug naar literatuurlijst

Mark Jeffery - Het spoor bijster

 

De achterflap:

In 1997 vertrekt Mark Jeffery per boot om tweeënhalf jaar op het afgelegen Rothera, de Britse zuidpoolbasis, te werken als meteoroloog voor de British Antarctic Survey. De sfeer onder de medewerkers laat te wensen over, is soms zelfs vijandig, en de leiding van de basis vertoont nogal autoritaire trekken.

In de ijskoude winter van 1999 gaat Mark Jeffery met collega Lesley Thomson voor wat een weekend had moeten duren naar Lagoon Island, vijf kilometer van Rothera verwijderd en afgescheiden door Rothera Bay. Algauw blijkt dat door het dichtvriezen van de zee Mark en Lesley niet kunnen terugkeren naar Rothera. Drie weken lang bivakkeren ze in hun hut – van alles en iedereen afgesneden. De twee hebben nauwelijks nog brandstof, de batterijen voor radiocontact zijn bijna op, ze lijden aan onderkoeling en bevriezing en door een niet goed werkende petroleumkachel lopen ze koolmonoxidevergiftiging op.

Hulp vanuit Rothera blijft uit. Langer op Lagoon Island blijven betekent bijna zeker hun dood en daarom besluiten Mark en Lesley, tegen de regels van de BAS in, over het ijs naar het basiskamp te lopen. Heeft de BAS-leiding elke greep op de werkelijkheid verloren en wordt nu krampachtig vastgehouden aan regels en wetten? Of zijn Mark en Lesley zozeer door uitputting en angst verlamd dat ze zelf niet meer kunnen inschatten wat de beste beslissing is…

 

terug naar literatuurlijst |

 

Naar boven