Het Laatste Continent
Inhoud

 

Boeken over Antarctica

Alfred Lansing - Endurance. De ongelooflijke reis van Shackleton

 

 

Uitgever: Prometeus, Amsterdam
Verschijningsdatum: 1999 (oorspr. versie: 1959)
Aantal blz.: 293
ISBN: 90 5333 754 7

 

terug naar literatuurlijst

Alfred Lansing: Endurance

 

De achterflap:

In augustus 1914 vertrok Sir Ernest Shackleton samen met zijn 27-koppige bemanning op het zeilschip de Endurance naar de Zuid-atlantische Oceaan. Het doel van de expeditie: Antarctica over land doorkruisen. In oktober 1915, nog altijd een half continent verwijderd van de plaats waar het basiskamp moest komen, raakte het schip ingesloten door ijs 'als' een amandel in een stuk toffee'. De Endurance werd verbrijzeld en zonk. Vijf maanden lang waren Shackleton en zijn mannen, ronddrijvend op ijsschotsen op 2000 kilometer van de bewoonde wereld, overgeleverd aan een van de onherbergzaamste streken op aarde.

Maandenlang wisten ze zich in leven te houden bij temperaturen zo laag dat ze het water konden horen bevriezen. Toen het ijs ging scheuren, begonnen ze in een open boot aan hun tocht terug - honderden kilometers over de stormachtigste oceaan ter wereld, gevolgd door een al even hachelijke trektocht over land.

Endurance is het aangrijpende en schokkende verhaal van hoe de mannen overleefden, maar uiteindelijk vormen het bewonderenswaardige leiderschap van Shackleton, de moed van zijn mannen en hun onverslaanbare wil terug te vechten en te overleven de kern van dit ongelooflijke avontuur.

 

terug naar literatuurlijst |

 

Naar boven