Het Laatste Continent
Inhoud

 

Boeken over Antarctica

Frans Lanting - Pinguïn

 

 

Uitgever: Taschen, Köln
Verschijningsdatum: 1999
Aantal blz.: 168
ISBN: 3 8228 6814 0

 

terug naar literatuurlijst

Frans Lanting: Pinguïn

 

De achterflap:

Pinguïn is een ode aan de schoonheid en het wonderlijke leven van pinguïns door topfotograaf Frans Lanting. In dit machtige portfolio zijn de beste foto's verzameld die hij heeft gemaakt gedurende drie expedities naar de ijzige wereld van de pinguïns. Ze illustreren niet alleen de verbijsterende levenswijze van pinguïns, maar getuigen ook van de onweerstaanbare aantrekkelijkheid van deze menselijkste van alle vogels.

Lantings eerste reis ging naar afgelegen eilandjes van de Falklandarchipel, om daar het leven vast te leggen van de 'kleine pinguïns' zoals de rotspinguïn, de Magelhaenpinguïn en de ezelspinguïn. Daarna maakte hij een avontuurlijke zeiltocht rond Zuid-Georgië, om er te bivakkeren temidden van enorme kolonies koningspinguïns. Ten slotte vloog hij naar Antarctica en kampeerde een maand lang op de bevroren Weddellzee om getuige te zijn van het unieke gedrag van keizerspinguïns, die weten te overleven op de grenzen van het onmogelijke. Meer dan 110 foto's geven een verrassend beeld van deze vogels, die iedereen denkt te kennen, maar die nog niemand zo heeft bekeken als Lanting dat doet: ontroerend en indringend.

In zijn kenmerkende stijl, die zijn handelsmerk is geworden en die hem een wereldfaam heeft bezorgd, benadert Frans Lanting zijn onderwerpen zo close mogelijk, "om zowel hun unieke karakter als hun alledaagse leven te leren kennen", zoals hij het zelf zegt. Zijn foto's gaan verder dan de geijkte platen en tonen ons de waardigheid die pinguïns ontlenen aan hun harde bestaan. "Dit boek is een verslag van persoonlijke ontmoetingen met pinguïns", schrijft Frans Lanting. "Ik heb willen weergeven wie deze pinguïns zijn en wat ze doormaken. Ik hoop dat mijn werk zal worden ervaren als een hommage aan het individu dat in iedere pinguïn schuilt."

 

terug naar literatuurlijst |

 

Naar boven