Het Laatste Continent
Inhoud

 

Boeken over Antarctica

Reinhold Messner - Antarctica. Hemel en hel

 

 

Uitgever: BZZTôH, 's-Gravenshage
Verschijningsdatum: 1992
Aantal blz.: 224
ISBN: 90 6291 603 1

 

terug naar literatuurlijst

Reinhold Messner: Antarctica. Hemel en hel

 

De achterflap:

Een voettocht van 2800 kilometer in 92 dagen. Temperaturen tot min 40 graden Celsius. Zware sneeuwstormen met snelheden tot 150 km/u. Waar Sir Ernest Shackleton faalde, daar slaagden Reinhold Messner en zijn vriend en tochtgenoot Arved Fuchs. Tussen 13 november 1989 en 12 februari 1990 volbrachten zij een expeditie die voerde van de rand van het antarctische continent via het Thiel-gebergte naar de geografische zuidpool en van daar naar de McMurdo-baai aan de Rosszee. Hier startte ooit de expeditie van Robert F. Scott, een expeditie die zo tragisch eindigde: Scott bereikte weliswaar na Roald Amundsen de zuidpool, maar hij en al zijn expeditieleden kwamen op de terugreis om het leven.

Samen met Arved Fuchs ging Messner Antarctica met 'faire' middelen te lijf: te voet, slechts met inzet van eigen spierkracht. Daarom ook nam hij geen slee met motoraandrijving en zag hij zelfs af van een blaffende meute sledehonden.

Reinhold Messner zocht het avontuur - en vond het, meer dan hij had verwacht. Sneeuwstormen, bevriezings- en uitputtingsverschijnselen, kapotgelopen voeten... niets bleef hem gespaard.

Antarctica, Hemel en Hel is de neerslag van Messners zuidpoolexpeditie en beschrijft de ontberingen die hij en Arved Fuchs moesten doorstaan. Messner wilde met zijn expeditie tevens de aandacht vestigen op de bedreiging van Antarctica als ecosysteem: te veel landen dringen aan op exploitatie van het antarctisch continent. Daarom Messners pleidooi om Antarctica de status van wereldnatuurpark te geven.

 

terug naar literatuurlijst |

 

Naar boven