Het Laatste Continent
Inhoud

 

Boeken over Antarctica

Richard Pierce - Dead Men

 

 

Uitgever: Duckworth, Londen
Verschijningsdatum: 2012
Aantal blz.: 284
ISBN: 978 0 7156 4296 2

 

terug naar literatuurlijst

Dead Men

 

De achterflap:

Birdie Bowers is a woman with a dead man’s name. Her parents had been fascinated by Henry 'Birdie' Bowers, one of Captain Scott s companions on his ill-fated polar expedition. A hundred years after the death of Bowers and Scott, she sets out to discover what really happened to them…

The discovery of Captain Scott s body in the Antarctic in November 1912 started a global obsession with him as a man and an explorer. But one mystery remains why did he and his companions spend their last ten days in a tent only 11 miles from the safety of a depot that promised food and shelter?

Dead Men tells the story of two paths. One is a tragic journey of exploration on the world’s coldest continent, the other charts a present-day relationship and the redemptive power of love.

De mening van Het Laatste Continent:

Dit jaar is het precies honderd jaar geleden dat de vijfkoppige expeditie onder leiding van Robert Falcon Scott het leven liet toen ze van de geografische zuidpool terugkeerde. Op 18 januari 1912 hadden Scott, Wilson, Bowers, Oates en Evans 90 graden zuiderbreedte bereikt, om te ontdekken dat het team van de Noor Roald Amundsen hen op 14 december 1911 voor was geweest. De terugtocht was een ware verschrikking waarbij eerst Edgar Evans en ‘Titus’ Oates stierven en Robert Falcon Scott, Edward Wilson en Henry Bowers enkele dagen in een sneeuwstorm terechtkwamen en van honger en uitputting in hun tent bezweken (meer hierover).

Het zal je niet verwonderen dat er naar aanleiding van deze honderdste verjaardag heel wat boeken zijn verschenen over deze noodlottige expeditie. En zelfs een roman. Dead Men is het debuut van de Brit Richard Pierce.

Birdie Bowers is een nogal vreemd meisje met een vastberaden plan. Ze is genoemd naar Henry Bowers, lid van Scotts expeditie, die door iedereen ‘Birdie’ genoemd werd wegens zijn vogelachtige neus. Birdie (het meisje) wil te weten komen waarom Scott, Wilson en Bowers tien dagen lang in hun tent bleven, terwijl er twintig kilometer verderop een voedseldepot lag. Volgens haar duren sneeuwstormen in Antarctica slechts drie tot vier dagen en geen tien. Wanneer ze Adam Caird ontmoet, beramen ze samen het plan om de lichamen van Scott, Wilson en Bowers onder het Antarctische ijs te gaan zoeken.

Dead Men is een nogal wisselvallig boek. Het verhaal van de romance die open bloeit tussen Birdie en Adam overstijgt niet het niveau van een gemiddelde stationsroman. Interessanter is hun reis naar Antarctica, via Nieuw-Zeeland, al duurt het wel even voordat ze voet aan grond zetten in Antarctica, wat de vaart een beetje uit de roman haalt. Hoewel de expeditie misschien niet echt geloofwaardig overkomt (hoewel, met veel geld – en dat heeft Birdie – kan je veel bereiken), is het toch best wel spannend: gaan ze de lichamen van Scott, Wilson en Bowers terugvinden? Het is Richard Pierce ook gelukt om de mysterieuze sfeer die Antarctica uitademt treffend te verwoorden door een spiritueel trekje in het verhaal te stoppen.

Maar het meest heb ik genoten van de (geromantiseerde) verhalen die niet vaak verteld worden: de ontdekking van de lichamen door een reddingsteam in november 1912, het relaas van Kathleen Scott die, onwetend van het lot van haar man, naar Nieuw-Zeeland vaart, het schuldgevoel van Apsley Cherry-Garrard... Ook Roald Amundsen wordt niet vergeten.

Richard Pierce heeft zich uitstekend gedocumenteerd en zijn passie voor het zuidpoolgebied is overduidelijk. Voor Antarctica-aficionado’s zoals ik is Dead Men, ondanks het slecht uitgewerkte liefdesverhaaltje, meer dan het lezen waard.

 

terug naar literatuurlijst |

 

Naar boven