Het Laatste Continent
Inhoud

 

Boeken over Antarctica

Willy Schuyesmans - De winter van de Belgica

 

 

Uitgever: Davidsfonds, Leuven
Verschijningsdatum: 2005
Aantal blz.: 112
ISBN: 90 5826 325 8

 

terug naar literatuurlijst

Willy Schuyesmans: De winter van de Belgica

 

De achterflap:

'Commandant, ik ben Jan Van Mirlo, lichtmatroos en ik wil ontdekkingsreiziger worden. Mag ik u mijn diensten aanbieden? Ik ben niet groot, maar ik kan hard werken en ik ben sterk.'

Augustus 1897. Loteling Jan van Mirlo ziet in de Belgica van commandant de Gerlache de uitgelezen kans om aan zijn drie jaar dienstplicht te ontkomen. Maar of de kou en ontberingen tijdens de ontdekkingsreis naar Antarctica minder zwaar zullen wegen?

Na het avontuurlijke relaas van volksheld Jan van Mirlo, plaatst dit boek de baanbrekende zuidpoolexpeditie in een wetenschappelijk kader. Wat ontsluieren de duizenden pagina's waarnemingen en tonnen stalen over het mysterieuze continent? Hoe overleeft de bemanning ruim twee maanden duisternis op het pakijs? Niemand had het hen ooit voorgedaan.

Een doorleefd verhaal over passie en heldenmoed. Met originele illustraties en een voorwoord van Dixie Dansercoer.

 

De mening van Katrien Temmerman:

Jan Van Mirlo monstert aan op de Belgica als lichtmatroos. Samen met 23 andere bemanningsleden, onder leiding van commandant Adrien de Gerlache, zal hij naar de Zuidpool varen met het schip. De expeditie heeft vooral een wetenschappelijke bedoeling, en het boek leert de lezer heel wat. Toch is dit boek benadert vanuit de menselijke kant. Hoe overleef je in zulke barre omstandigheden? Wat doe je als je bijna een jaar vastzit in het pakijs? Heel vlot geschreven, en aangenaam lezen. Vooral bij 36C° in je tuinstoel. Je koelt ervan af. En je leeft intens mee met de bemanning van de Belgica. Ik wil nu heel gauw ook een keer een boek gaan lezen dat al tijden in mijn kast staat (en ben erg blij dat dat boek daar nog staat!), dit keer een dagboek van de Zuidpoolreis van Roald Amundsen, die trouwens ook meevoer met de Belgica. Hij ondernam zijn expeditie in 1910-1912.

 

Mijn mening:

Over de Belgica-expeditie van de Gerlache zijn al vele boeken geschreven, waarin telkens de commandant zelf centraal staat. Willy Schuyesmans daarentegen laat de jonge matroos Jan van Mirlo het verhaal van de succesvolle, maar dramatische reis vertellen. Van Mirlo is een vrolijke Antwerpse kerel die om aan zijn dienstplicht te ontkomen Adrien de Gerlache kan overtuigen hem mee te nemen met de expeditie naar het toen nog grotendeels onverkende Antarctica. De reis naar het uiterste zuiden loopt niet bepaald voorspoedig. Er breekt muiterij uit en tijdens een storm valt matroos Wiencke overboord. Maar de eerste wetenschappelijke Antarctica-expeditie kent ook successen. Zo ontdekt de Gerlache een onbekende zeestraat die naar hem genoemd zal worden. Hoewel de winter met rasse schreden nadert, wil de Gerlache steeds verder naar het zuiden varen, met het bekende gevolg: de Belgica raakt vast in het ijs. Voor het eerst in de geschiedenis overwinteren mensen in Antarctica. Op wetenschappelijk vlak een buitenkans, maar de poolnacht (in de zuidpoolwinter laat de zon zich enkele maanden niet zien) maakt slachtoffers...

De Winter van de Belgica is een jeugdboek en is dus een vlotgeschreven boekje voor jongeren die graag avonturenromans lezen. En misschien geïnteresseerd raken in dat mysterieuze en fascinerende continent, Antarctica. Deze herdruk bevat daarom enkele extra's: een voorwoord van poolreiziger Dixie Dansercoer, wat meer informatie over de resultaten van de Belgica-expeditie en een kort overzicht van de ontdekkingsreizen naar en in Antarctica. Met andere woorden: een boek dat je niet koud laat!

 

terug naar literatuurlijst |

 

Naar boven