Het Laatste Continent
Inhoud

 

Boeken over Antarctica

Robert Falcon Scott - Scotts laatste expeditie.
De dagboeken van de reis van kapitein Robert Falcon Scott met de Terra Nova naar de Zuidpool, 1910-1912

 

 

Uitgever: Hollandia, Haarlem
Verschijningsdatum: 2001
Aantal blz.: 168
ISBN: 90 6410 361 5

 

terug naar literatuurlijst

Robert Falcon Scott - Scotts laatste expeditie

 

De achterflap:

Februari 1912. Aanvankelijk is het een gerucht, maar dan weet de hele wereld het, en tussen Peking en Londen, tussen Kaapstad en Berlijn, Moskou en New York houdt men de adem in: Robert Scott en zijn metgezellen hebben de zuidpoolexpeditie niet overleefd. Boven hun kleine tent, ergens op het ijs van de Antarctis, heeft de dood zijn zwarte, door stormen gehavende vlag gehesen. Maar nog één keer wordt de gedaante tot leven gewekt, wanneer het zijn kameraden lukt het dodenkamp en Scotts dagboek van zijn laatste dagen en uren in veiligheid te brengen. Sindsdien is dit boek, dat zij aan het eeuwige ijs ontrukten, in de hele wereld bekend geworden. In bijna alle talen is zijn laatste zin "Stuur dit boek aan mijn weduwe" vertaald. Ook nu nog zijn Scotts aantekeningen een herinnering aan de man, die uitgeput en met verstijfde vingers deze bladen heeft beschreven. Daarmee heeft kapitein Scott voor zichzelf en zijn metgezellen een onverwoestbaar monument opgericht.

Kapitein Robert Falcon Scott werd op 6 juni 1868 geboren en was officier bij de Britse marine. In 1899 vertrok hij voor het eerst naar het noordpoolgebied, met een expeditie waarvan hij een jaar later de leiding op zich nam. In 1902 ontdekte hij het koning Edward VII-land, drong hij voor het eerst in zuidelijke richting door tot 82°7' en onderzocht tijdens een sledetocht van elf weken 420 kilometer westwaarts het binnenland van het Victoria-Land. In 1904 keerde hij van deze succesvolle expeditie naar Londen terug waar hij hoge onderscheidingen ontving.

Toen Scott in 1909 voor het eerst zijn plan om de zuidpool te veroveren bekend maakte, ondervond hij in alle kringen grote belangstelling en veel steun. Zo kon hij reeds op 1 juni 1910 met de Terra Nova Engeland verlaten, voor de tweede keer op weg naar de zuidpool en in de hoop de roem van de verovering voor zijn vaderland te verwerven.

Het tragische verloop van deze laatste reis wordt op indrukwekkende wijze door Scotts eigen dagboek weergegeven, waarvan dit boek een samenvatting is.

 

terug naar literatuurlijst |

 

Naar boven