Het Laatste Continent
Inhoud

 

Boeken over Antarctica

Jozef Verlinden - Naar Antarctica. Belgen en Nederlanders op expeditie naar de Zuidpool

 

 

Uitgever: Lannoo, Tielt
Verschijningsdatum: 2009
Aantal blz.: 382
ISBN: 978 90 209 8613 6

 

terug naar literatuurlijst

Jozef Verlinden - Naar Antarctica

 

De achterflap:

De Lage Landen hebben altijd al een bijzondere band gehad met Antarctica. De expeditie van Adrien de Gerlache of de reis van Willem van der Does met de Noorse walvisvaarders zullen bij velen een belletje doen rinkelen. Vele andere landgenoten speelden ook een belangrijke rol in het zuidpoolgebied, maar waren tot nu toe verdwenen in de plooien van de geschiedenis.

Wist je dat een zekere Nele in 1578 tot 57° ZB voer en dat twee eeuwen lang geen enkele vrouw haar dit heeft nagedaan? Dat een Nederlander pionier was van de Antarctische walvisvaart en in 1907 een station liet bouwen op Deception Island? En dat in 1899 een Belgische wetenschapper als eerste overwinterde op het vasteland van Antarctica?

Jozef Verlinden ging op zoek naar deze vergeten ontdekkingsreizigers en reconstrueerde nauwgezet hun verhaal. Zijn jarenlange speurtocht in archieven wereldwijd bewijst dat onze landgenoten een veel belangrijkere rol hebben gespeeld in de ontdekking van de Zuidpool dan eerder werd aangenomen. Dit boek, geïllustreerd met uniek beeldmateriaal, werpt dan ook een nieuw licht op de verovering van dit mythische continent.

 

terug naar literatuurlijst |

 

Naar boven