Het Laatste Continent
Inhoud

 

Geschiedenis - Expedities

Richard Byrd flirt met de dood in Advance Base

 

In 1934 keert Richard Byrd terug naar Little America met in zijn zog 56 mensen, 153 honden, zes sneeuwvoertuigen en drie vliegtuigen. Byrd wil bewijzen dat er tussen de Weddellzee en de Ross Ice Shelf land ligt en niet alleen bevroren water.

Op 200 kilometer van Little America richt Byrd een weerstation op dat de naam Advance Base krijgt. Byrd brengt er in 1934 helemaal alleen de winter door. Het wordt bijna zijn dood.

 

Richard Byrd brengt een poolwinter alleen door in Advance Base

Richard Byrd brengt een poolwinter alleen door in Advance Base

 

De hut, die onder het ijs begraven ligt, moet natuurlijk verwarmd worden bij temperaturen die kunnen dalen tot bijna min 80° Celsius. Maar de kachel stoot koolstofoxide uit, waardoor Byrd langzaam stikt. Wat kan hij doen? Met de radio Little America verwittigen? Maar dan moet een reddingsteam een gevaarlijke tocht van 200 kilometer maken tijdens de poolnacht, en bovendien is het niet zeker of ze de ingegraven hut wel zullen vinden.

Byrd, die almaar zieker wordt, zwijgt over zijn problemen wanneer hij drie keer per week zijn gegevens via de radio doorstuurt. Maar in Little America krijgen ze door dat Byrd niet in zijn gewone doen is. Na twee mislukte pogingen slaagt een reddingsteam erin op 10 augustus Advance Base te bereiken.

Byrd is echter te zwak om de tocht naar Little America te maken. Hij moet nog twee maanden aansterken, maar heeft nu gezelschap van de drie mannen van het reddingsteam.

 

Volgende pagina |
Terug naar overzicht expedities |

 

Naar boven