Het Laatste Continent
Inhoud

 

Geschiedenis - Belgen in Antarctica

Belgische avonturiers

 

In 1897 vertrok Adrien de Gerlache met de Belgica naar Antarctica. Honderd jaar later zouden opnieuw Belgen een spraakmakende prestatie leveren op het laatste continent. Op 4 november 1997 vertrekken Dixie Dansercoer en Alain Hubert vanop de plaats waar ooit de Koning Boudewijnbasis stond. Hun doel: te voet het continent oversteken zonder hulp en bevoorrading van buitenaf en dit liefst binnen de honderd dagen. Totale afstand: meer dan 3900 kilometer.

Dit lijkt een onmogelijk opdracht, maar het duo rekent op de hulp van de wind. Ze hebben speciale zeilen (powerkites) laten ontwerpen, waarmee ze, als de wind goed zit, heel wat snelheid kunnen halen op het ijs.

Dixie Dansercoer en Alain HubertHet avontuur begint niet echt hoopgevend. De sleden die Dansercoer en Hubert voorttrekken zijn ultralicht. Blijkbaar te licht want al snel begeeft de slede van Hubert het. Op 2 december brengt een Twin Otter twee nieuwe sleden. Een volledig autonome oversteek zit er dus niet meer in.

Twee dagen later probeert Dixie Dansercoer de powerkites uit. Plots wordt hij de lucht ingetild om even later onzacht op het harde ijs terecht te komen. Dit herhaalt zich nog een keer en Dansercoer blijft bewusteloos liggen. Gelukkig blijkt alles nog mee te vallen, al ziet hij wegens de kneuzingen de volgende dagen erg af.

Onderweg helpen de twee Belgen de wetenschap een handje. Zo verzamelen ze sneeuwmonsters voor het Laboratorium voor Glaciologie en Geofysica (LGGE) in Grenoble. Om de vijftig kilometer nemen ze een sneeuwstaal van 40 gram en elke 150 kilomter onderzoeken ze de ijslaag. Al deze gegevens moeten de wetenschappers een beeld geven van de evolutie van het klimaat op onze planeet.

Op 3 januari 1998 bereiken Dansercoer en Hubert de Amundsen-Scott-basis op de geografische zuidpool. Na een rustpauze van 34 uur vertrekken ze alweer. Ze hebben nog 1500 kilometers voor de boeg. Einde januari moeten ze in McMurdo zijn. Maar blizzards en whiteouts houden het duo geregeld in hun tent. Pas op 25 januari bereiken ze de Ross Ice Shelf. De sneeuw is er echter te zacht en vooral, er is geen wind waardoor ze de powerkites niet kunnen gebruiken. Maar op 5 februari verbeterden de weersomstandigheden. In vierentwintig uur tijd leggen ze 271 kilometer af. Ze slapen nog nauwelijks en op 10 februari bereiken ze McMurdo. Dixie Dansercoer en Alain Hubert hebben in 99 dagen het Antarctische continent overgestoken. Van de 3924 kilometer hebben ze er 3340 met de powerkites afgelegd. Een unieke prestatie.

Dixie Dansercoer en Alain Hubert keerden na hun exploot nog naar Antarctica terug. Dansercoer beklom einde 1999, begin 2000 Mount Vinson. Hubert beklom in 2001 de Holtanna. Alain Hubert werd boven de initiatiefnemer voor de bouw van de Belgische Prinses Elisabethbasis. Dixie Dansercoer verbeterde in 2011/2012 samen met Sam Deltour een wereldrecord in Antarctica (zie verder op deze pagina).

 

Mount Vinson

Dixie Dansercoer en Alain Hubert zijn niet de enige avonturiers die zich in Antarctica wagen. Rudy Van Snick, Marcel Fromont, Peter De Reymaecker, Herman Detienne en Ivan Bekaert beklommen in 1995 als eerste Belgen de Mount Vinson. Van Snick realiseerde hiermee zijn Seven Summits-project: de hoogste top van elk continent bereiken. Vijf jaar eerder stond hij, eveneens als eerste Belg, op de hoogste berg ter wereld, de Mount Everest.

De eerste Belgische vrouw die de top van de Mount Vinson bereikte, was Magali Geens in december 2005.

 

Antarctica Ice Expedition

Poolreizigers Dixie Dansercoer en Sam Deltour vertrokken begin november 2011 aan een tocht met als doel meer dan 6.000 kilometer in 100 dagen af te leggen met behulp van kites en sledes. Dit haalden ze niet, maar met 5013 kilometer in 74 dagen verbeterden ze niettemin het wereldrecord van de langste Antarctische tocht zonder hulp van buitenaf en op eigen kracht, zonder gemotoriseerd vervoer. Meer informatie over de expeditie vind je op www.antarcticice.be.

 

Volgende pagina |
Terug naar overzicht hoofdstukken |

 

Naar boven