Het Laatste Continent
Inhoud

 

Geschiedenis - Expedities

De Scotia-expeditie van William Speirs Bruce

 

William Speirs BruceWanneer Robert Falcon Scott hem vraagt om deel te nemen aan de Discovery-expeditie, laat William Speirs Bruce weten geen belangstelling te hebben. De Schot is immers druk bezig zelf een expeditie op poten te zetten, de Scottish National Antarctic Expedition. Bruce is het bovendien niet eens met het voornaamste doel van de Discovery-expeditie, namelijk de geografische zuidpool bereiken. Hij wil naar Antarctica om wetenschappelijk onderzoek te doen.

Op 2 november 1902 vertrekt de Scotia met aan boord 25 man, waaronder een zoöloog, een botanist, een taxidermist, een meteoroloog, een geoloog, een bacterioloog en niet te vergeten een doedelzakspeler. Het is de bedoeling de Weddellzee op te varen, maar het pakijs maakt dit onmogelijk.

Bruce besluit de winter door te brengen in een baai van het bergachtige Laurie Island dat deel uitmaakt van de South Orkney Islands. Nauwelijks een paar dagen na aankomst vriest de baai (die later de naam Scotia Bay krijgt) dicht.

 

De Scotia bij Laurie Island

De Scotia bij Laurie Island

 

Op 1 april 1903 wordt Omond House ingehuldigd, het eerste meteorologisch station in Antarctica. Tijdens de winter houden de wetenschappers zich verder bezig met het bestuderen van de aanwezige fauna en flora. Wanneer de Scotia zich in de lente uit het pakijs kan bevrijden, zet de expeditie koers naar Argentinië. Zes man blijven achter op Laurie Island om het weerstation draaiende te houden en om de pinguïns te bestuderen die in de lente massaal naar het eiland zijn afgezakt om er te broeden.

 

De leden van de Scottish National Antarctic Expedition

De leden van de Scottish National Antarctic Expedition

 

In Buenos Aires draagt Bruce de verantwoordelijkheid voor Omond House over aan de Oficina Meteorologica Argentina. Het weerstation bestaat vandaag de dag nog altijd, maar heet nu Orcadas. Vooraleer verder naar het zuiden te varen wordt er nog een ommetje naar Laurie Island gemaakt. Bruce heeft drie Argentijnen cadeau gekregen die hij samen met de kok en meteoroloog R.C. Mossman afzet bij Omond House.

 

Omond House

Omond House

 

In januari 1904 lukt het de Scotia dan toch de Weddellzee op te varen. Daar ontdekt de expeditie Coats Land, een uitloper van Enderby Land. Uit angst ingesloten te raken en de winter in Antarctica te moeten doorbrengen, wendt de Scotia de steven en zet koers richting Schotland. Onderweg doet de expeditie nog enkele eilanden aan waar voor het eerst gebruik wordt gemaakt van de meest recente spitstechnologie: de filmcamera. Onvergetelijk zijn ook de foto's waarop een keizerpinguïn een doedelzakserenade moet ondergaan. De vijf mannen die op Laurie Island zijn achtergebleven, worden pas op 31 december 1904 opgepikt door de Uruguay.

 

Een keizerpinguïn ondergaat een doedelzakserenade

Een keizerpinguïn ondergaat een doedelzakserenade

 

De Schotse expeditie is een regelrecht succes. Geen enkele expeditie heeft zoveel wetenschappelijke resultaten opgeleverd. Hoewel Bruce zich voortaan toelegt op de noordpool, blijft hij Antarctica in een warm hart toedragen. Wanneer hij in 1921 sterft, worden zijn assen over de Antarctische wateren uitgestrooid.

 

Volgende pagina |
Terug naar overzicht expedities |

 

Naar boven