Het Laatste Continent
Inhoud

 

Geschiedenis - Expedities

James Clark Ross ontdekt de Rosszee

 

James Clark RossIn 1831 ontdekte de Schot James Clark Ross de magnetische noordpool. Een koud kunstje om dit ook in het zuiden te doen, denkt hij. Ross vertrekt in 1839 met twee schepen, de Erebus en de Terror, zuidwaarts. De Terror staat onder commando van Francis Crozier.

Gedurende twee maanden verblijft de expeditie op Kerguelen waar magnetische en astronomische waarnemingen worden gedaan. Op 1 januari 1841 steken ze de poolcirkel over, maar botsen even later op pakijs waar nog niemand ooit door is geraakt. Ross laat de moed niet zakken en doet toch een poging om de twee schepen door het ijs heen te manoeuvreren. En zowaar, het lukt hem.

Op 9 januari komen ze in open zee terecht: de Rosszee. Ross zet verder koers naar het zuiden en twee dagen later stuit hij op een bergachtige kust. De bergketen noemt hij de Admiralty Range. Ross' kompas begint raar te doen en dit kan maar een ding betekenen: de magnetische zuidpool is niet veraf meer. Ross zeilt verder naar het zuiden en plant onderweg de Britse vlag op Possession Island.

Op 28 januari ontdekt de expeditie een nog actieve vulkaan, die de naam Mount Erebus krijgt. Een uitgedoofde vulkaan, die ten oosten van Mount Erebus ligt, wordt Mount Terror genoemd. De tocht wordt verdergezet tot de twee schepen gestopt worden door een muur van ijs van meer dan 60 meter hoog. Daar is geen doorkomen aan, beseft Ross en hij besluit terug te varen. Hij noemt de ijsmuur de Victoria Barrier. Later krijgt het de naam Ross Ice Shelf of Ross-barrière.

 

James Ross ontdekt met de Terror en de Erebus de Rosszee

James Ross ontdekt met de Terror en de Erebus de Rosszee

 

Het jaar daarop doet Ross nog een poging om door het ijsplateau te geraken. Tevergeefs. Het is al een klein wonder dat hij bij de ijsmuur is geraakt, want de twee schepen moeten in de Rosszee een zware storm doorstaan, waarbij de golven met veel geweld grote stukken ijs tegen de flanken van de Erebus en de Terror aangooien. De magnetische zuidpool heeft Ross dus niet gevonden. Die moet zich op het continent zelf bevinden, oordeelt hij. Niemand is echter zo ver zuidwaarts geraakt dan James Clark Ross.

 

Volgende pagina |
Terug naar overzicht expedities |

 

Naar boven