Het Laatste Continent
Inhoud

 

Geschiedenis - Expedities

De United States Exploring Expedition van Charles Wilkes

 

Charles WilkesRond 1840 beginnen regeringen opnieuw belangstelling te tonen voor Antarctica. Enkele grote expedities worden opgezet met als doel nieuw land voor het vaderland te ontdekken en, meer wetenschappelijk, te weten te komen waar de magnetische zuidpool juist ligt.

Amerikanen zouden geen Amerikanen zijn als ze het niet groots aanpakken. De United States Exploring Expedition onder leiding van luitenant Charles Wilkes bestaat uit maar liefst zes schepen (de Vincennes, de Peacock, de Porpoise, de Relief, de Sea Gull en de Flying Fish) en 433 manschappen (negen wetenschappers, 82 officieren en 342 matrozen).

De expeditie heeft als taak de hele Stille Oceaan te bestuderen, dus ook Antarctica. Begin 1840 brengt de expeditie meer dan tweeduizend kilometer Antarctische kust in kaart, van Cape Hudson in Adelie Land (een jaar eerder ontdekt door Dumont d'Urville) tot de Shackleton Ice Shelf (die dan uiteraard nog niet zo heet). Een groot deel van de streek die in kaart wordt bracht, heet nu Wilkes Land. IJs belet de Amerikanen verder op zoek te gaan naar de magnetische pool.

 

Volgende pagina |
Terug naar overzicht expedities |

 

Naar boven