Het Laatste Continent
Inhoud

 

Geschiedenis - Expedities

Jules-Sébastien-César Dumont d'Urville ontdekt Terre Adélie

 

Jules-Sébastien-César Dumont d'UrvilleDe expeditie van de Fransman Jules-Sébastien-César Dumont d'Urville, de man die in 1820 de Venus van Milo naar Frankrijk haalde, is ietwat bescheidener dan deze van Charles Wilkes: twee schepen, de Astrolabe en de Zélée, deze laatste onder leiding van Charles Hector Jacquinot, en een 180-tal manschappen.

Dumont d'Urville, een man van de wereld die vloeiend Engels, Duits, Grieks, Hebreeuws, Italiaans en Spaans spreekt, heeft als opdracht de Franse invloed in de zuidelijke oceaan uit te breiden en, als er nog een beetje tijd over is, de magnetische pool te ontdekken.

Op 21 januari 1839 landen een paar van zijn manschappen op een klein eilandje dat een paar honderd meter verwijderd ligt van het vasteland. Alle land dat ze in de verte zien, wordt in naam van Frankrijk in bezit genomen en krijgt de naam Terre Adélie, naar Adèle Dorothee, de vrouw van Dumont d'Urville.

Plots slaat het weer om, het wordt kouder en uit angst ingevroren te geraken, besluit Dumont d'Urville de zoektocht naar de magnetische zuidpool te staken en terug noordwaarts te varen. Onderweg bemerken ze in de verte een schip. Het is de Porpoise, een schip van de expeditie van Wilkes, dat op weg is naar het westen. Door een misverstand wordt er geen moeite gedaan om met elkaar in contact te komen.

 

Volgende pagina |
Terug naar overzicht expedities |

 

Naar boven