Het Laatste Continent
Inhoud

 

Reisverhalen

Op expeditie naar Antarctica

2004-2005
2005-2006

(Magda de Ronne en Willy Dellaert)

 

Dit is een reisverslag voor en door radioamateurs. Willy is reeds radioamateur sinds oktober 1961 met roepnaam ON5AX en recentelijk ook OO5X. Echtgenote Magda (“XYL” bij radioamateurs) verzorgde jarenlang mee de logistiek, maar kreeg uiteindelijk ook de microbe te pakken. Ze behaalde haar licentie in maart 2006 met roepnaam ON3AX.

 

Magda de Ronne en Willy Dellaert

Magda de Ronne en Willy Dellaert

 

Zendamateurs of “Hams” zoals ze ook in Amerika genoemd worden, trachten radiocontacten te maken op de kortegolf met andere zendamateurs over de hele wereld. Iedere zendamateur heeft een unieke roepnaam of “call” in het vakjargon. De beginkarakters van de roepnamen zijn wereldwijd door een overkoepelende internationale instantie vastgelegd per land, wat een station zeer gemakkelijk identificeerbaar maakt. Binnen ieder land worden dan door de lokale telecommunicatiediensten unieke toevoegingen gedaan per amateur radiostation. Zo hebben de Belgen als internationale roepnamen alle combinaties die beginnen met OO t.e.m. OQ en kan het zijn dat het BIPT (Belgisch Instituut voor Post en Telecommunicatie) je een roepnaam OO5X toekent. Radioamateurs zijn erg trots op hun roepnaam, die slechts toegekend wordt na met succes een aantal proeven van technische bekwaamheid afgelegd te hebben.

Als een radioamateur naar een ver land of streek vertrekt waar weinig of geen radioamateurs zijn, gebeurt het vaak dat een radio zendontvanger deel uitmaakt van de bagage. Bovendien ontvangt men dan van de lokale autoriteiten een tijdelijke roepnaam van het land in kwestie, die soms zeer zeldzaam kan zijn en zeer gegeerd onder radioamateurs. Als zulke stations in de lucht komen op de kortegolf radioamateurbanden, zijn er vaak vele duizenden die een radioverbinding proberen te maken. Ieder radiocontact tussen radioamateurs wordt bevestigd met het versturen van een kaart waarop alle technische gegevens te vinden zijn van de gemaakte radioverbinding. Dit zijn de zogenaamde “QSL”-kaarten. Deze worden gretig verzameld onder radioamateurs en kunnen een doel op zich zijn.

Antarctica is een van die niet-alledaagse bestemmingen voor radioamateurs. Radioamateurisme in dit continent is beperkt tot de bestaande wetenschappelijke basissen waar vaak een zendamateur deel uitmaakt van de bemanning en daar tevens instaat voor de verbindingen met het thuisfront. Dit verhaal beschrijft onze poging om een amateurradio-zendontvanger mee te nemen op een klassieke cruise naar Antarctica, wat echter zoals zal blijken, niet altijd van een leien dakje verloopt. Wij wensen u veel leesgenot.

Magda de Ronne ON3AX (XYL)
Willy Dellaert ON5AX/VP8DII (OM)

 

Deel 1: Op expeditie naar Antarctica... zonder radio (2004-2005)

Deel 2: Op expeditie naar Antarctica... dit keer met radio (2005-2006)

 

terug naar overzicht reisverhalen

 

 

Naar boven