Het Laatste Continent
Inhoud

 

Boeken over Antarctica

Johan Lambrechts - Antarctica. Het verhaal van de Belgen op de pool

 

 

Uitgever: Sastrugi Books
Verschijningsdatum: 2011 (eerste editie: 2007)
Aantal blz.: 320
ISBN: 978 90 81 8335 09

 

terug naar literatuurlijst

Antarctica. Het verhaal van de Belgen op de pool

 

De achterflap:

Al meer dan 110 jaar spelen wij een prominente rol in de verkenning van de Zuidpool, de grootste wildernis ter wereld, de laatste echt ongerepte reisbestemming op aarde. Het begon allemaal in 1897 toen Adrien de Gerlache met de Belgica naar Antarctica voer en voor het eerst in de geschiedenis in het poolijs moest overwinteren. Het heroïsche verhaal van de avontuurlijke pionier is onlosmakelijk verbonden met de lotgevallen van andere beroemde poolreizigers, zoals Amundsen, Scott of Shackleton, wier avonturen tot het collectieve geheugen van hun land behoren.

Aan de vooravond van de bouw van de nieuwe Prinses Elisabethbasis brengt Antarctica dit voor een stuk vergeten Belgisch verleden weer tot leven. Aan de hand van archiefmateriaal, brieven, dagboeken, interviews met getuigen vertelt reisjournalist Johan Lambrechts in woord en beeld het fascinerende verhaal van de Belgische Zuidpoolexploraties in een landschap van ijs, pinguïns en barre kou. Van de Belgica-expeditie, het trieste lot van dit beroemde schip, de bouw van de Koning Boudewijnbasis in 1957, de Belgisch-Nederlandse expedities tot de avontuurlijke oversteek van Alain Hubert en Dixie Dansercoer.

Antarctica leest als een avonturenroman en bevat unieke foto’s en privédocumenten uit het archief van de familie Adrien en Gaston de Gerlache de Gomery, en van het leven op de verdwenen Koning Boudewijnbasis.

In 2011 verscheen er een herziene uitgave met een uitgebreid hoofdstuk over de verovering van de geografische zuidpool door Roald Amundsen en zijn bezoek aan Antwerpen in 1912. Daarnaast is er ook aandacht voor de Prinses Elisabethbasis in Antarctica. Bestellen kan via poolgebieden.blogspot.com, www.standaardboekhandel.be en in de Standaard Boekhandels.

 

De mening van Het Laatste Continent

Momenteel bouwt België een nieuwe onderzoeksbasis in Antarctica, de Prinses Elisabethbasis. Daarmee keert ons land na veertig jaar terug naar een continent waar het ooit pionierswerk verrichtte. Freelance reisredacteur Johan Lambrechts schreef een boeiend boek over de Belgische verbondenheid met Antarctica.

Uiteraard begint Lambrechts met de avonturen van de Belgica einde 19de eeuw. De expeditie van Adrien de Gerlache was de eerste wetenschappelijke expeditie ooit naar Antarctica en ook de eerste die er, hoewel niet op voorhand gepland, overwinterde. Niet iedereen keerde levend terug. De poolnacht werkte bovendien zwaar op het gemoed van de bemanning. Maar de wetenschappelijke resultaten waren indrukwekkend en dankzij de Gerlache dragen een groot aantal plaatsen op het Antarctische Schiereiland "Belgische" namen, zoals Anvers Island, Brabant Island, Lemaire Channel en uiteraard de Gerlache Strait.

In 1957 keert België terug naar het zuidpoolcontinent, ter gelegenheid van het Internationaal Geofysische Jaar. De zoon van Adrien de Gerlache, Gaston, leidde de tweede Belgische expeditie naar Antarctica. Gaston de Gerlache stierf in 2006, maar Johan Lambrechts had met hem nog een gesprek enkele maanden voor zijn dood. België bouwde er de Koning Boudewijnbasis, die in 1961 de deuren sloot. In 1964 werd er samen met Nederland een nieuwe Koning Boudewijnbasis neergepoot, waar beide landen tot 1967 wetenschappelijk onderzoek deden. Van 1968 tot 1970 werkten de Belgen samen met Zuid-Afrika op de SANAE-basis, waarna België tot midden de jaren tachtig alle belangstelling voor Antarctica verloor.

In de jaren vijftig en zestig verrichtte België dus echt pionierswerk in het zuidpoolgebied. Johan Lambrechts sprak met twee wetenschappers die het allemaal van dichtbij hebben meegemaakt: Tony Van Autenboer, die in totaal tien jaar in Antarctica doorbracht en professor glaciologie en klimatologie Hugo Decleir.

Ook avonturiers als Rudy Van Snick, die als eerste Belg de Mount Vinson, de hoogste berg van Antarctica, beklom en Dixie Dansercoer, die in 1997-1998 samen met Alain Hubert het ganse continent overstak, komen aan het woord.

Antarctica. Het Verhaal van de Belgen op de Pool is rijkelijk geïllustreerd met vaak uniek beeldmateriaal en leest als een spannende en vlot geschreven avonturenroman die de heroïsche, maar helaas weinig bekende belevenissen van de Belgen overtuigend in beeld brengt. Johan Lambrechts documenteerde zich duidelijk goed, waardoor je een vrij volledig overzicht krijgt van wat de Belgen in het verleden allemaal in Antarctica hebben uitgespookt. Het zijn verhalen die eigenlijk tot het collectieve geheugen moeten behoren. Aanbevolen literatuur dus.

 

terug naar literatuurlijst |

 

Naar boven