Het Laatste Continent
Inhoud

 

Extra - Antarctica in strips


Antarctica komt jammer genoeg niet vaak voor in strips. Pinguïns kom je er al wat vaker tegen, al wonen die volgens sommige stripauteurs aan de noordpool. Hieronder vind je een overzicht van strips waarin Antarctica voorkomt. Ook de fouten (zoals de noordpoolpinguïns) komen hier aan bod.

Dit is natuurlijk geen definitieve lijst. Wie nog strips kent die zich in Antarctica afspelen, mag dit altijd laten weten (indien mogelijk met een scan van een plaatje) via e-post.

Aan de Rand van de Wereld - De Odyssee van Sir Ernest Schackleton (Malaterre/Henry/Richez/Frasier)

Verstripping van de Endurance-expeditie van Ernest Shackleton. Jammer van de foute schrijfwijze van de naam Shackleton op de cover. Lees een bespreking van deze strip.

 

Sur les Bords du Monde

 

Antarctica (Jean-Claude Bartoll & Bernard K÷lle)

Driedelige reeks gebaseerd op de race naar de geografische zuidpool tussen Roald Amundsen en Robert Falcon Scott. Lees de bespreking van deel 1.

 

Antarctica

 

Blake en Mortimer (Yves Sente/André Juillard)

Het eerste deel van De Sarcofagen van het 6e Continent speelt zich gedeeltelijk af op de werven van de wereldtentoonstelling in Brussel. Professor Mortimer wordt naar de Belgische hoofdstad gestuurd om er de leiding te nemen over het paviljoen van de British Industry, waar Groot-Brittannië op de Expo van 1958 zijn wetenschappelijke vorderingen wil laten zien aan het publiek. Het pand staat in permanente verbinding met de Halley-basis in Antarctica. Het publiek staat zo in direct contact met het zesde continent. Blake en Mortimer weten dan nog niet dat de radioverbinding tussen België en Antarctica voor gevaar zal zorgen. Een terroristische organisatie uit India wil immers via die radioverbinding de wereldtentoonstelling destabiliseren door het gebruik van een onbekend wapen...

 

De Sarcofagen van het 6e Continent

 

Buck Danny (Bergèse)

In Mysterie in Antarctica beleeft piloot Buck Danny een avontuur in het zuidpoolgebied. Boven Antarctica zijn onbekende jachtvliegtuigen gesignaleerd. Dat is vreemd, want dit internationaal gebied is al geruime tijd een gedemilitariseerde zone. Vliegdekschepen gaan hier nooit voor anker. Buck Danny en Sonny Tuckson krijgen de opdracht in het gebied een verkenningsvlucht uit te voeren. Ze ontdekken bij een kolonie pinguïns een lichaam op het ijs. In het dagboek dat ze op het lijk vinden, blijken intrigerende dingen te staan. De man maakte deel uit van een milieugroepering, maar hun boot en helikopter werden vernield door de bemanning van een vrachtschip. Van wie was dat schip, dat zonder vlag voer? Waar moesten de trucks voor dienen die door dat schip vervoerd werden? Welke geheime expeditie koos Antarctica als uitvalsbasis? En waarom worden alle schepen die er vertrokken opgeblazen? Dat is het onderzoek dat Buck Danny moet gaan voeren, met gevaar voor eigen leven...

 

Mysterie in Antarctica

 

Climax (Brahy/Corbeyran/Braquelaire)

Spin-off van de stripreeks Imago Mundi. Leia is een briljant wiskundige. Vol enthousiasme vertrekt ze naar Antarctica om de opwarming van de aarde te bestuderen. Daar ontdekt ze al gauw dat een of meerdere leden van de expeditie zich niet houden aan de wetenschappelijke protocollen. Haar nieuwsgierigheid zal haar duur te staan komen... In het tweede deel draait alles rond Lake Vostok. Lees een bespreking van deze strip.

 

Climax

 

Dirkjan (Mark Retera)

Dirkjan kom je overal tegen, dus ook in Antarctica. In het vierde album stuurt hij wel de Inuit terug naar waar ze horen (het noordpoolgebied dus), maar laat hij de ijsberen ongemoeid.

 

Dirkjan

 

Endurance (Bertho/Boidin)

Verstripping van de legendarische expeditie van Ernest Shackleton. Lees een bespreking van deze strip.

 

Endurance

 

Esteban (Matthieu Bonhomme)

Spannende avonturenstrip rond de 12-jarige Vuurlander Esteban die einde 19de eeuw op een schip aanmonstert om in Antarctische wateren op walvissen te jagen. Vijf delen verschenen in het Nederlands. Lees een bespreking van deze strip.

 

Esteban

 

Golden City (Pecqueur/Malfin/Schelle/Rosa)

Een voorbeeld van een veel voorkomende fout. Poolnacht speelt zich in het noordpoolgebied af, waar Harrison Banks gevangen wordt gehouden. Toch zien we naast de gebruikelijke ijsberen ook pinguïns en Weddellzeehonden als achtergronddecoratie. Een spijtig foutje in deze toch wel boeiende strip.

 

Poolnacht

 

Gon (Tanaka)

In het tweede album van deze tekstloze dierenmanga, brengt Gon, de kleine dinosaurus die maar twee hobbies heeft, namelijk eten en slapen, een bezoekje aan Antarctica. Hij wordt er beste maatjes met de pinguïns, plaagt een slapende Weddellzeehond en leert een reuzenstormvogel, die het op de eieren van de pinguïns gemunt heeft, een lesje. Dit allemaal schitterend in beeld gebracht door Tanaka.

 

Gon

 

Ice Fred (Sergio Salma)

Leuke pinguïnstrip die zich jammer genoeg in het noordpoolgebied afspeelt. Dus met Inuit en walrussen. IJsberen zijn er dan weer niet te zien. Waarschijnlijk denkt de auteur dat die in Antarctica leven... Research, nooit van gehoord, meneer! Deze strip verscheen niet in het Nederlands.

 

Ice Fred

 

Icebound (Erika Raven)

1840. De Anna Gertrud vaart, op zoek naar nieuwe jachtgronden voor de zeehondenvangst, steeds dieper de Antarctische wateren in... om nooit meer terug te keren. Van de 48-koppige bemanning wordt nooit meer iets vernomen. 150 jaar later gaan journaliste Nash Lemonnier en fotograaf Marcel Leconte in Antarctica op zoek naar het verdwenen schip. Maar ook zij worden gevangenen van het ijs...

 

Icebound

 

Isaac de Piraat (Christophe Blain)

In IJsbergen komt het piratenschip, met aan boord Isaac Sofer, in Antarctica terecht. Het verhaal speelt zich in de achttiende eeuw af. Isaac is een van de eersten die een ijsberg en een pinguïn ziet. Auteur Christophe Blain reisde speciaal voor dit album naar Antarctica en dit is eraan te merken. Blain is erin geslaagd het koude en onherbergzame karakter van het zuidpoolgebied met zijn schitterende tekening geloofwaardig weer te geven. Lees een bespreking van deze strip.

 

Isaac de piraat

 

Jommeke (Jef Nijs)

In De vlag van Lord Chester vervoert professor Gobelijn Jommeke en zijn vriendjes naar Australië. Maar natuurlijk vergist de verstrooide professor zich weer eens en hangt de vliegende bol opeens boven ijsbergen.

 

De vlag van Lord Chester

 

Kapitein Rob (Pieter J. Kuhn)

Kapitein Rob vaart in vier albums naar het zuidpoolgebied: Het pinguïnland van professor Lupardi, Het Mexicaanse afgodsbeeld, De aanslag op de Vliehors en Kapitein Rob en het oliemysterie.

 

Kapitein Rob

 

Kiekeboe (Merho)

In Een koud kunstje blijkt Napoleon Bonaparte niet op Sint-Helena te zijn gestorven. Neen, hij werd naar Antarctica vervoerd en er ingevroren. Nu staat het Bonaparte-genootschap op het punt de vroegere Franse keizer te ontdooien om er een nieuwe wereldleider van te maken. Maar al snel duiken er problemen op. Napoleon weet niet meer dat hij ooit keizer is geweest en Kiekeboe ontdekt het complot. Foutje van Merho: Napoleon stierf in 1821 en werd, als we dit album mogen geloven, in dat jaar naar Antarctica gebracht. Dit continent was toen nog maar net per toeval ontdekt, maar dat kunnen ze in Frankrijk nog niet geweten hebben.

 

Een koud kunstje

 

Koude Rillingen (Mario Boon)

Deze amusante pinguïnstrip verscheen in het ter ziele gegane Suske en Wiske Weekblad.

 

Koude Rillingen

 

Lefranc - Operatie Antarctica (Christophe AlvŔs + Franšois Corteggiani)

In Operatie Antarctica moet reporter Lefranc zich vermommen als een Duitse piloot om een door de nazi's gecreëerd wapen- en luchtvaarttuig te bemachtigen. Niemand minder dan zijn aartsvijand Axel Borg vergezelt hem op zijn missie naar Antarctica. Lees een bespreking van deze strip.

 

Lefranc

 

Little Nemo (Bruno Marchand)

New York, begin van de vorige eeuw... Het is zomer... Schijnbaar, want de stad wordt geleidelijk bezet door reusachtige ijsbergen. Voor Nemo is er maar één oplossing: zijn vrienden uit Slumberland, de goede koning, professor Genius en Flip, te hulp roepen. Na rijp beraad besluit Genius iedereen aan boord te nemen van het schip van kapitein Lewis en het traject van de ijsbergen terug te volgen om het grote raadsel op te lossen. Het begin van een wonderlijke reis waarin iedereen iets meer over zichzelf te weten komt... De koers naar de ijsbergen speelt zich niet in Antarctica of in het noordpoolgebied af, maar in dromenland. En daar zijn pinguïns natuurlijk meer dan welkom...

 

De koers naar de ijsbergen

 

Nero (Marc Sleen)

Pinguïns komen veelvuldig voor in de Nero-albums. Toch is Nero nooit in Antarctica geweest. Het is de noordpool die enkele keren het toneel van zijn avonturen mocht zijn. Het begint al in De man met het gouden hoofd, waar pinguïns massaal Leopold III steunen. In Het zevende spuitje zwemt Nero zonder rillen in het ijskoude noordpoolwater. Een eenzame pinguïn begrijpt er niets van. In De granaatslikker krioelt het weer van de Inuit, ijsberen, walrussen en... pinguïns.

 

De granaatslikker

 

Hetzelfde verhaal in Hoed je voor Kastar waarin een groep pinguïns aan de haal gaat met de hoed van Nero. Petoetje noemt de pinguïns nogal oneerbiedig vetganzen.

 

Hoed je voor Kastar

 

In De Clo Clo Clan heeft Marc Sleen het eindelijk begrepen, na weer een noordpoolavontuur, bol van spanning en... pinguïns. Op de laatste bladzijde gelooft Petoetje Clo Clo niet wanneer deze hem vertelt ijsberen en pinguïns gezien te hebben. "Dat kan niet, want ijsberen leven aan de noordpool en pinguïns aan de zuidpool!", aldus Petoetje. Vandaar dat hij ze in een vorig album vetganzen noemde... De meest wijze woorden komen evenwel van Petatje: "In een kolderverhaal als dit is alles mogelijk!" En zo kon Marc Sleen weer op beide oren slapen.

 

De Clo Clo Clan

 

Pedro de Neusbeer (Gaudelette)

In het derde album van Pedro de Neusbeer neemt pinguïn Humphrey zijn vrienden Pedro en Ernest mee naar Antarctica om er de vakantie door te brengen. Maar door de opwarming van het continent loopt er een en ander mis. Jammer dat er ook hier weer een ijsbeer opduikt.

 

Pedro de Neusbeer

 

Pol (Hansen)

Een van de vriendjes van Pol is Pingo, de pinguïn. In Pol bij de Pinguïns reist de olijke bende naar de roots van Pingo.

 

Pol bij de Pinguïns

 

Poolijs (Ricard/Gaultier)

Deze nogal harde strip over een groep moorddadige pelsjagers speelt zich af op het ijs van het Hoge Noorden. En pinguïns - we vallen in herhaling - horen daar niet thuis...

 

Poolijs

 

Robbedoes (Tome/Janry)

In De bezoeker uit de oertijd vindt de graaf van Rommelgem in Antarctica een ei van een dinosaurus, dat hij thuis laat uitbroeden, met alle gevolgen vandien...

In Virus komt Kwabbernoot op het spoor van een gevaarlijk virus. Een oude bekende, John Helena, is besmet met het virus. Robbedoes en Kwabbernoot zoeken hulp bij de graaf van Rommelgem. Hij kan, na een aantal tests op Helena niets vinden en dus stelt hij voor om een expeditie naar Antarctica, waar volgens Helena de oorsprong van het virus ligt, te organiseren. Eenmaal in Antarctica aangekomen, raken alle expeditieleden besmet met het slopende virus, inclusief Robbedoes en Kwabbernoot! De tijd dringt om een geneesmiddel te vinden...

 

Virus

 

Rosco de Roode (Jean-Louis Marco)

De Wilde Bessen speelt zich niet in Antarctica af, maar pinguïns, meer bepaald kinbandpinguïns, spelen een niet onbelangrijke rol in deze humoristische piratenstrip.

 

De Wilde Bessen

 

Sammy (Berck/Cauvin)

In Het schroeifenomeen beleven de lijfwachten Jack Attaway en Sammy een avontuur in Groenland, maar wat doen die pinguïns daar nu weer?

 

Het schroeifenomeen

 

Shackleton. Antarctic Odyssey (Nick Bertozzi)

Verstripping van de Endurance-expeditie van Ernest Shackleton. Dit album verscheen enkel in het Engels.

 

Shackleton

 

Suske & Wiske (Studio Vandersteen)

Suske en Wiske beleven drie avonturen in Antarctica. In Walli De Walvis is professor Barabas op de Ross Ice Shelf op zoek naar Terra Incognita, een onbekende wereld onder de ijskap. Hij wordt echter verwond door walvisvaarders en roept de hulp in van Suske, Wiske, Jerom en Lambik. Met het Strijkijzer stomen zij zich een weg door de ijskap. Daar ontdekt het viertal dat Terra Incognita eigenlijk een kraaminrichting en kleutertuin voor jonge walvissen is. Walli De Walvis is een aanklacht tegen de walvisjacht en is daarom nog steeds actueel. Jammer van die ijsbeer op bladzijde 9.

 

Walli De Walvis

 

Heel wat minder goed is De verraderlijke Vinson. Jerom is naar Antarctica vertrokken om met twee kompanen de Mount Vinson, de hoogste berg in Antarctica, te beklimmen. Maar het trio verdwijnt spoorloos. Lambik, Suske en Wiske vertrekken naar Antarctica om ze te zoeken. Deze strip lijkt goed gedocumenteerd te zijn. Via ANI (Adventure Network International), de eerste organisatie die poolreizigers met het vliegtuig naar Antarctica bracht, landen onze helden in Patriot Hills. Van daaruit vliegen ze met een Twin Otter naar de voet van de Mount Vinson. Maar dan gaat het verhaal sterk achteruit. Lachwekkend zijn de pinguïns die in het album voorkomen. Suske en Wiske noemen ze adéliepinguïns, maar gelet op hun oranje borst lijken ze wel te zijn gekruist met keizerspinguïns...

 

De verraderlijke Vinson

 

Eveneens een tegenvaller is De sterrensteen. Professor Barabas wordt door de overheid gevraagd om vreemde gebeurtenissen nabij het nieuwe Belgische poolstation in Antarctica te onderzoeken. Alle contact met de wetenschappers op de basis is immers verbroken. Jerom, Lambik en Suske en Wiske gaan mee. Eenmaal ter plaatse wordt de ernst van de situatie al snel duidelijk. Vreemde, monsterachtige wezens belegeren het poolstation... Het album is enkel interessant omdat het jongeren wat informatie geeft over de Prinses Elisabethbasis. Verder stelt het verhaal niet veel voor, is het Antarctische landschap niet erg overtuigend in beeld gebracht en heeft de tekenaar duidelijk geen flauw benul hoe een ezelspinguïn er in het echt uit ziet.

 

De Sterrensteen

 

Weekblad Kuifje - De verovering van de zuidpool (Venanzi/Dusart)

In het weekblad Kuifje (meer bepaald nummer 51 uit de 41ste jaargang) stond ooit een kortverhaal over de verovering van de zuidpool door Roald Amundsen, naar aanleiding van de 75ste verjaardag van deze gebeurtenis.

 

De verovering van de zuidpool

 

Whiteout (Greg Rucka/Steve Lieber)

In Antarctica worden enkele moorden gepleegd. Carrie Stetko gaat op zoek naar de dader op het bevroren continent. Spannende thriller, knap getekend door Steve Lieber. Deze strip bestaat niet in het Nederlands.

 

Whiteout

 

 

Naar boven