Het Laatste Continent
Inhoud

 

Reisverhalen

Antarctisch Schiereiland - Jeroen François

 

Dag 6
23 december 2001

 

Later dan gepland bereikten we de Lemaire Channel. Het had gesneeuwd, waardoor de zichtbaarheid niet meer optimaal was. En met al die ijsbergen in de buurt deed de kapitein er goed aan wat trager te varen. In tegenstelling tot de Titanic werd van de Polar Star nooit beweerd dat het onmogelijk kon zinken. Maar ijs breken kon ons schip als geen ander. In de Lemaire Channel ploegde het zich langzaam maar zeker een weg door fast ice in de Penola Strait. Te langzaam voor expeditieleider Geoff. Het zou natuurlijk fijn geweest zijn om verder te varen en zo de Antarctische cirkel te overschrijden. Maar dat zou ons drie kostbare dagen kosten en Geoff had nog van alles op zijn programma staan. Dus zette de kapitein zijn schip in achteruit en zocht hij andere oorden op.

 

De Polar Star bewijst dat het een ijsbreker is (Lemaire Channel)

De Polar Star bewijst dat het een ijsbreker is (Lemaire Channel)
(foto: Jeroen François)

 

Er stond weer een landing op het programma. Maar deze keer mochten de zodiacs op het schip blijven. De kapitein had de Polar Star gewoon in zee-ijs geparkeerd. We moesten dus enkel maar van het schip te stappen. En zo trokken we te voet naar Pleneau Island. Al snel begonnen we heimwee te krijgen naar de zodiacs. De weg naar Pleneau Island was lang, zwaar en vermoeiend. Van wandelen was geen sprake. Ploeteren, dat moesten we doen. We zakten met onze laarzen meer dan dertig centimeter in de sneeuw. Het was meer een mengsel van sneeuw, ijs en water. Bovendien wierp de zon, niet echt gehinderd door een dikke ozonlaag, haar schadelijke stralen op onze bezwete hoofden. Binnen de korte keren liep iedereen in T-shirt. En 's avonds zat de eetzaal vol vuurrode gezichten (niet voldoende ingesmeerd, mijnheer).

 

De afmattende voettocht naar Pleneau Island begon

De afmattende voettocht naar Pleneau Island begon
(foto: Jeroen François)

 

Op onze tocht naar een kleine pinguïnkolonie - velen hadden ondertussen al rechtsomkeert gemaakt, de zwakkelingen - werden we gadegeslagen door adéliepinguïns. Zij toonden ons een snellere manier om vooruit te geraken op dit moeilijke terrein. Gewoon op je buik gaan liggen en peddelen maar. Sommigen probeerden de pinguïns te imiteren, zonder veel succes. We kwamen nog een paar luierende krabbeneters tegen. Alsof het nog niet warm genoeg was, moesten we op het einde nog een heuvel beklimmen. Op die heuvel waren enkele ezelspinguïns aan het broeden. Een mannetje was druk bezig steentjes te stelen van andere nesten om deze cadeau te doen aan zijn vrouw. We pauzeerden er een half uurtje. Bij een magnifieke panorama - we hadden zicht op Mount Shackleton en Mount Scott - maakten we het enkele minuten stil. Het was een stilte die je enkel in Antarctica kan meemaken. Geen auto's, geen vliegtuigen, geen gsm's. Zalig gewoon. Iets minder zalig was de weg terug. Uitgeput, nat van het zweet en met een geluidsoverlast veroorzakende knorrende maag bereikten we ons schip.

 

Paradise Bay

Paradise Bay
(foto: Jeroen François)

 

Maar het beste moest nog komen: Paradise Bay. Deze baai had zijn naam niet gestolen. De Argentijnse wetenschappelijke basis, Almirante Brown, was gesloten. Dus maakten we maar een zodiac-cruise. We zagen twee krabbeneters, waarvan er één een lelijke wonde had. Waarschijnlijk had hij een robbertje gevochten met een zeeluipaard. Plots kwam er een groep orka's op ons afgezwommen. Ze kwamen zo dicht dat we ze hadden kunnen aanraken, mochten we niet zo druk bezig geweest zijn met kiekjes maken. Wanneer de orka's wegzwommen, zetten we de achtervolging in. De dieren waren op zoek naar robben op ijsschotsen.

 

Orka (Paradise Bay)

Orka (Paradise Bay)
(foto: Jeroen François)

 

Deze dag was ongetwijfeld het hoogtepunt van de reis. Om dit te vieren trakteerde de kok ons op een barbecue op het dek. Al had hij meer werk met het wegjagen van hongerige skua's dan met het bakken van het vlees.

Naar dag 7...

 

intro | dag 1 | dag 2 | dag 3 | dag 4
dag 5 | dag 6 | dag 7 | dag 8 | dag 9 tot 11

 

terug naar overzicht reisverhalen

 

 

Naar boven