Het Laatste Continent
Inhoud

 

Dierenwereld - Walvissen

Orka of zwaardwalvis

 

Wetenschappelijke naam: Orcinus orca

Engelstalige naam: Killer whale

Aantal: Onbekend. In Antarctica zouden er zo’n 25.000 leven.

Beschermingsstatus: Onzeker (IUCN, 2013)

Waar te vinden: De orka komt in alle oceanen voor. Hij kan, op zoek naar voedsel, over grote afstanden migreren. Orka's leven in groepen of scholen.

Lengte: 5 tot 9 meter

Gewicht: 3 tot 6 ton

Uiterlijke kenmerken: De orka, of zwaardwalvis, is de grootste van de dolfijnen. Hij is zwart bovenaan, wit onderaan en heeft een witte vlek net boven de ogen. Iedere orka heeft zijn eigen unieke patroon, dat net iets afwijkt van andere orka's, waardoor identificatie mogelijk is. Hij is vrij gedrongen van bouw en heeft een bijzonder opvallende rugvin die tot 2 meter hoog kan zijn.

 

Orka in de Rosszee

Orka in de Rosszee (foto: National Science Foundation / Jaime Ramos)

 

Voortplanting: Orkavrouwtjes baren gemiddeld om de vijf jaar één kalf. De draagtijd bedraagt 15 tot 18 maanden. Het kalf blijft jarenlang bij de moeder. Pas geboren orka’s zijn 2,4 meter lang en zo’n 180 kilo zwaar.

Voedsel: Het menu omvat vis, zeevogels (zoals aalscholvers, pinguïns en meeuwen), pijlinktvissen, en zoogdieren, zoals de Weddellzeehond en de zeeleeuw tot zelfs andere walvissoorten en haaien. Een volwassen orka eet gemiddeld 278 kilo per dag.

Bedreigingen: Geluidsoverlast, gebrek aan prooidieren, vervuiling, vaartuigen. Ze worden ook vaak door vissers gedood. Maar de orka heeft verder geen enkele andere bedreiging dan de mens. Daardoor bevindt hij zich aan de top van zijn voedselketen.

Weetjes:

  • Orka's leven in groepsverband, in zogenoemde troepen. Een troep kan tot 90 orka’s bestaan. Het oudste dier heeft de leiding. Meestal is dit een vrouwtje, omdat zij een hogere levensverwachting heeft.
  • Vrouwtjes worden 80 tot 90 jaar oud. Mannetjes ongeveer 60.
  • Orka’s jagen in groep en werken samen. Als ze een sappige zeehond op een ijsschots zien zonnebaden, laten enkele orka’s de ijsschots kantelen en vangen zijn collega’s de zeehond aan de andere kant op. Andere methoden zijn het stukstoten van de ijsschots of een grote vloedgolf creëren die de zeehond het water in spoelt. Omdat ze in groep jagen worden orka’s ook wel de ‘wolven van de zee’ genoemd.
  • Orka's slapen niet, ze moeten immers naar het oppervlak komen om adem te halen en ze moeten opletten voor bedreigingen. Ze rusten uit door de twee hersenhelften om de beurt uit te laten rusten.
  • Orka’s zijn nieuwsgierige dieren en vertoeven vaak in de buurt van schepen.
  • Sommige wetenschappers ijveren ervoor om de orka die in Antarctica voorkomt als een aparte soort te catalogiseren. De Antarctische orka is bleker dan de zwarte orka die we kennen van bijvoorbeeld Free Willy.

Meer info:

 

 

Naar boven