Het Laatste Continent
Inhoud

 

Dierenwereld - Robben

Zeeluipaard

 

Wetenschappelijke naam: Hydrurga leptonyx

Engelstalige naam: Leopard seal

Aantal: 220.000 tot 440.000 dieren.

Beschermingsstatus: Veilig (IUCN, 2008)

Waar te vinden: Zeeluipaarden vind je in de wateren rond Antarctica, vooral langs de randen van het pakijs. Ze leven solitair en komen alleen bij elkaar tijdens paringstijd.

Lengte: Vrouwtje: 3,8 tot 4,5 meter – Mannetje: 2,8 tot 3,3 meter

Gewicht: Vrouwtje: 500 tot 600 kg – Mannetje: 300 kg

Uiterlijke kenmerken: De zeeluipaard is slank en heeft een grote kop, een gespikkelde vacht, lange flippers en een massieve onderkaak. Het vrouwtje is groter en zwaarder dan het mannetje.

 

Zeeluipaard

Slapende zeeluipaard
(foto: Het Laatste Continent / Jeroen François)

 

Voortplanting: De pups komen tussen november en januari ter wereld. Zogen duurt ongeveer 2 maanden.

Voedsel: De zeeluipaard eet vooral krill, maar een pinguïn, een vogel of een jonge krabbeneter kan er ook wel in.

Bedreigingen: Ze hebben enkel orka’s te vrezen. Zeeluipaarden zijn nooit door de mens bejaagd geweest.

Weetjes:

  • Zijn hoektanden zijn erg scherp en lang (2,5 cm), zoals bij alle vleeseters. Maar net als de krabbeneters hebben ze bijzondere kiezen. Wanneer de tanden van de boven - en onderkaak op elkaar insluiten, vormen ze een zeef waarmee het krill opgevangen wordt.
  • Zeeluipaarden vallen normaal gezien geen mensen aan. In 2003 vond zeebioloog Kirsty Brown in de buurt van de Britse onderzoeksbasis Rothera de dood toen een zeeluipaard haar aanviel en onder water meetrok. Dit is voor zover bekend het enige geval waarin een mens om het leven kwam door toedoen van een zeeluipaard.
  • Zoals alle robben hebben zeeluipaarden vijftien paar ribben in plaats van de gebruikelijke dertien. Daardoor is er meer ruimte voor grotere longen. Als een rob duikt, perst de druk van andere organen zijn middenrif tegen zijn longen, waardoor alle lucht eruit geperst wordt. Dit beschermt de rob tegen de caissonziekte of decompressieziekte. Voor ze duiken hyperventileren robben. Ze slaan de zuurstof op in hun bloed en spieren en storen de lucht er dan weer uit. Robben hebben meer bloed dan landdieren van gelijke grootte. Hun bloed heeft een hoger gehalte aan hemoglobine, dat de zuurstof vervoert. Op die manier kunnen robben tot 3,5 maal zoveel zuurstof per eenheid lichaamsgewicht opnemen dan mensen.

Meer info:

 

 

Naar boven