Het Laatste Continent
Inhoud

 

Reisverhalen

Asteria-cruise naar Antarctica
"In het spoor van de Belgica"
Editie 2012


Pagina 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

 

Dag 1: Trossen los!

Het miezert, hagelt en zomert afwisselend in Ushuaia, hoofdstad van Vuurland. Nog niet zo heel lang geleden waagden enkel vreemde vogels en excentriekelingen zich naar 54° 49’ Zuid – 68° 13’ West. Tot 1947 was de desolate plek zelfs een strafkamp voor politieke dissidenten en zware criminelen. Voor velen van hen eindigde hier letterlijk de wereld. Vandaag doen hun cellen dienst als Maritiem museum. Luguber en fascinerend tegelijk. Originele spullen van Zuidpoolexpedities en foto’s van verloren gewaande avonturiers tonen hoe maandenlange koude en ijs de mens kunnen havenen.

Voor de echte helden was deze fin del mundo-uithoek het langverwachte begin van hun krachttoer naar het laatste stukje onbekende wereld. De Zweed Otto Nordenskjöld bijvoorbeeld of Jean-Baptiste Charcot en Frederic Cook. Nu cruisen er jaarlijks ongeveer 30.000 reizigers van hier naar de Gerlache Straat. Ja, ook ik schrok van dat grote aantal. “Toch heeft hun aanwezigheid ook zijn nut”, vertelt Yan Verschueren, vicevoorzitter WWF België en gehard natuurfotograaf. “Onder meer dankzij hun komst worden oude, vervuilende basissen gesaneerd of geruimd. En neemt ook de controle toe. Je landt vandaag de dag immers niet zo maar om het even waar op Antarctica.”

 

Het borstbeeld van Adrien de Gerlache siert de pier langs het Beaglekanaal

Het borstbeeld van Adrien de Gerlache siert de pier langs het Beaglekanaal
(© Yan Verschueren)

 

Ushuaia was ook Adrien de Gerlaches laatste aanleghaven vooraleer hij met de Belgica, een driemaster uitgerust voor de robbenjacht, naar de Zuidpool stevende. Op nieuwjaarsdag 1898 lichtte hij het anker. Het borstbeeld van de baron-avonturier siert de pier langs het Beaglekanaal en tuurt kordaat richting het continent dat hij mee in kaart bracht. Liefst 87 baaien, eilanden, bergen en zee-engtes gaf hij een Belgische naam tijdens de 14 maanden durende verovering van terra incognita.

 

De MV Plancius laat de haven van Ushuaia achter zich

De MV Plancius laat de haven van Ushuaia achter zich
(© Yan Verschueren)

 

18u50: de MV Plancius gooit de trossen los. Welkom aan boord van ons ijsversterkt schip. Nadat de kajuiten zijn verkend, stelt de Schotse expeditieleider Kelvin Murray zijn expeditieteam voor: een paar doorgewinterde biologen, een geoloog en aardrijkskundige, een kajakdeskundige, en klimexpert, een oceaankundige en een dokter uit Singapore die de komende uren veel volk verwacht. Het is 23 uur wanneer de loods van ons schip wordt geplukt, het signaal dat we Beaglekanaal verlaten en… Drake Passage bereiken. De witte schuimkopjes op de golven voorspellen weinig goeds. Ik wil me niet laten kennen en slik mijn eerste 50 mg Postafene.

Johan Van Praet
17 februari 2012


Pagina 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

terug naar het overzicht

 

 

Naar boven