Het Laatste Continent
Inhoud

 

Wetenschappen - Een Belg overwintert in Antarctica


Pagina 1 2 3 4 5 6 7 8 9

De selectieproef

De job waar ik voor gesolliciteerd had, was eigenlijk heel wat. Indien succesvol zou ik moeten instaan als technicus op een van de Antarctische basissen. Er was echter een probleem: door de geografische locatie is het onmogelijk om zomaar op en af te reizen en de job hield in dat ik voor ten minste een jaar in Antarctica moest verblijven. Dit betekent meer dan een jaar weg van huis en de familie alleen achter te laten. Mijn vrouw en zoon wisten dat dit heel wat voor mij betekende en na heel wat overleg werd mij het groene licht gegeven. Het was mijn vrouw die op de entertoets duwde om de sollicitatie te versturen. Natuurlijk is werken in Antarctica toch eventjes wat anders dan een normale 9-tot-5-baan. De divisie die een overheidsafdeling is, wil heel erg zeker zijn dat de kandidaten opgewassen zijn tegen het isolement, het klimaat en het kunnen leven in een kleine gemeenschap. De selectieproeven zijn dan ook heel hard en langdurig.

Van de vele duizenden kandidaten had men al vlug een selectie gemaakt van ongeveer 350 kandidaten. Ongeveer 300 zouden uitgenodigd worden tot de nationale selecties, de rest werd als reserve behandeld. We werden ingedeeld in groepen van ongeveer 20 kandidaten en werden uitgenodigd voor een twee dagen durend interview waarvan men ons 24 uur per dag observeerde. Ik diende mij te begeven naar een selectiecentrum nabij de luchthaven van Melbourne. Daar werd ons vanaf de eerste minuut het vuur aan de schenen gelegd en werden we geconfronteerd met allerlei probleemscenario's. Tijdens het oplossen van deze proeven werden we constant geobserveerd door acht specialisten ter zake. We moesten constant roteren en mochten geen tweemaal op dezelfde stoel zitten. Je kunt je proberen anders voor te doen dan je bent, maar vroeg of later val je toch door de mand. Het is heel vermoeiend en er is totaal geen privacy.

Op het einde van de tweede dag kreeg ik daarbovenop ook nog eens een technisch interview, dit vond ik al heel wat beter. Toen ik thuis kwam, had ik geen hoge dunk van mezelf en dacht dat ik het wel mocht vergeten. Men had ons verteld dat we binnen de twee maanden bericht zouden krijgen indien men geselecteerd was. Toen de langverwachte brief er aan kwam maakte ik hem met trillende handen open en kon ik het goede nieuws lezen! Ik sprong een gat in de lucht, maar er diende nog heel wat te gebeuren vooraleer men eigenlijk zeker was van de job.

Een maand later moest ik mij aanmelden bij de afdeling oorlogspsychologie van het Australische leger, ook al in Melbourne. Eerst dienden we 650 vragen te beantwoorden en na de lunch hadden we een vier uur durend interview met een psycholoog. Men wou ervan overtuigd zijn dat we opgewassen zouden zijn tegen het isolement en de ontberingen. Na een aantal dagen werd mij meegedeeld dat ook ik ook hier geslaagd was.

Enkele weken later diende ik mij aan te bieden in een medisch centrum om allerlei onderzoeken te ondergaan. De onderzoeken namen het meeste van de dag in beslag en waren heel verregaand. We werden getest op aanwezigheid van mogelijke kankers, aids, tbc, geslachtsziekten, allerlei soorten afwijkingen en abnormaliteiten, enz. Uiteindelijk was ik ook hier in geslaagd.

Opnieuw enkele weken later kreeg ik de officiële goedkeuring toegestuurd en het werd tijd om mijn huidige job op te zeggen en mij voor te bereiden op een twaalf weken durende training in Hobart, Tasmanië. Dat is de plaats waar de hoofdkwartieren van de divisie gevestigd zijn.

Op 31 juli 2007 was het dan zover. Ik had mijn wagen gepakt en nu werd het tijd om afscheid te nemen van de familie. Dit was een hartbrekend moment. Ik zou de woonst verlaten voor zeventien maanden! Dezelfde avond was ik op de ferry naar het prachtige Tasmanië (de kleinste eilandstaat van Australië, maar toch twee keer zo groot als België).

 

Volgende pagina >>

 

Naar boven