Asteria-cruise
naar Antarctica
"In het spoor van de Belgica"
Editie 2009
Pagina 1 2
3 4 5 6 7 8 9 10 11
Naar de witte ijswoestijn
'Bionn siùlach scéalach!' In zijn beste Welsh zwaaide Mick me vorig jaar uit na een indrukwekkende tocht door de witte magie van Antarctica. 'The traveller has many stories'. Mick is ornitholoog en vergezelt opnieuw onze groep wanneer we binnen enkele dagen koers zetten richting terra incognita. Het wordt mijn tweede reis naar Antarctica en ik kan nu al verklappen dat iedereen met verhalen overladen terug zal komen. Het thuisfront is verwittigd :-)
Ezelpinguïn met kuikens op Jougla Point bij Port Lockroy
(© Yan Verschueren)
Onze Noorse ijsbreker, de Polar Star, ligt reeds voor anker in Ushuaïa. De meest zuidelijke stad van Argentinië wordt ook wel het einde van de wereld genoemd. Hier lichtte de Belgische ontdekkingsreiziger Adrien de Gerlache de Gomery op nieuwjaardag 1898 het anker van de Belgica, de driemaster waarmee hij naar de Zuidpool stevende. Op valentijn 2009, 15 uur lokale tijd, is het de beurt aan zowat 100 landgenoten om in te schepen en het spoor te volgen van die heroïsche tocht. Twee kleinzonen van de baron-avonturier varen met ons mee en hopen voet aan wal te kunnen zetten op enkele van de tientallen eilanden die hun grootvader tijdens zijn zuidpoolexpeditie in 1897-1898 ontdekte. Ook aan boord is poolreiziger Dixie Dansercoer. Zoveel ervaring en kennis in ons midden noem ik pas echte luxe.
De Polar Star kan door ijslagen tot 2 à 3m dik ploegen (© Yan Verschueren)
Vanaf zondag kun je ons avontuur op de voet volgen. Hoe we de beruchte Drake Passage - vliegende storm verzekerd - doorspartelen bijvoorbeeld. Onze landingen op de eilanden Penguin, Paulet, Deception, Wiencke, Gent,... Met de zodiac cruisen tussen de ijsbergen.
Onze eerste stappen op het Antarctische vasteland. De close encounters met honderden, zoniet duizenden pinguïns, met zeeolifanten, walvissen, skua’s, albatrossen, zeeluipaarden, Weddellrobben... te veel om alle soorten hier op te sommen. En vergeet het obligate ansichtkaartje niet dat we op de post doen in de gerestaureerde basis van Port Lockroy.
Een ding staat vast: het worden volle dagen want er staan maar liefst dertien landingen op het programma. Tenminste als weer en pakijs geen roet in het eten gooien.
Johan Van Praet
12 februari 2009
Pagina 1 2
3 4 5 6 7 8 9 10 11
terug
naar het overzicht
|