Het Laatste Continent
Inhoud

 

Reisverhalen

Asteria-cruise naar Antarctica
"In het spoor van de Belgica"
Editie 2009


Pagina 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11

 

Dit kan niet meer stuk

05u30. Twee zodiacs cruisen naar de Solvay-bergen, Brabant Eiland. In Baai Duperré gaat Marina Solvay, kleindochter van de grootste sponsor van de expeditie van de Gerlache, als eerste aan land. Gevolgd door nazaten van de familie de Gerlache. Jozef noteert voor het nageslacht: eerste toeristenlanding op 64° 26' Zuid, 62° 39' West. Onze Belgische expeditievlag wappert fier in de wind.

Ondertussen vieren we bij het Eiland Gent nog een heuglijk feit: Bieke en Filip nemen als eerste Gentenaars ooit een duik in de baai. Het is helder weer en de zee staat waterpas. Na het ontbijt varen we niet zoals gepland door naar Orne Harbour, maar ankert de Polar Star bij Manoury Eiland (64° 26' Zuid, 62° 49' West). 'Walvissen hebben lak aan een programma', lacht de kapitein terwijl hij onze nieuwe positie uitzet op de kaart. Groot gelijk want wat we nu mogen ervaren is een 'once in a life time experience', dixit expeditieleidster Hannah. Kleine groepjes bultrugwalvissen laten zich in alle rust fotograferen terwijl ze zich voeden met krill. Alle negen zodiacs dobberen op de zachte golven, zo kan iedereen het schouwspel van uitzonderlijk dichtbij bewonderen. Terwijl de camera's in onze zodiac focussen op twee drijvende mastodonten, stuiten zes pinguïns voorbij mijn lens. Grappig klein of waardig groot, beide fascineren.

 

Eerste toeristenlanding bij de Solvay-bergen, Brabant Eiland

Eerste toeristenlanding bij de Solvay-bergen, Brabant Eiland
(© Yan Verschueren)

 

Het is al een stuk na de middag als de Polar Star rustig het Errera Kanaal binnenglijdt. Het scheidt het uitgestrekte Arctowski Schiereiland van het kleinere Curverville Eiland, broedplaats van zo'n 5.000 ezelpinguïnpaartjes. De kolonies op Danco Eiland, genoemd naar de Belgische geoloog die overleed aan boord van de Belgica toen ze vastzat in het ijs van de Bellinghausenzee, zijn minder talrijk. We bereiken Paradise Harbor via Waterboat Point, waar nu de Chileense basis González Videla ligt. Pieken en gletsjers weerspiegelen in het water. Stoere walvisvaarders gaven Paradise Harbor zijn naam, al wordt hij vaak ten onrechte Paradise Bay genoemd. Hoe dan ook, de idyllische plek heeft zijn naam niet gestolen. Ideaal om een basis uit de grond te stampen, moeten de Argentijnen hebben gedacht en in 1951 voegden ze de daad bij het woord. Het wetenschappelijke en militaire team van Almirante Brown (64° 53' Zuid - 62° 52' West) heet ons welkom op het Antarctische vasteland.

 

Bultrug

Yan haalt vissende bultrug voor de lens
(© Yan Verschueren)

 

Na een fikse klim op de besneeuwde heuvelrug zoeken we terug het water op. Omsloten door het drijfijs manoeuvreren de zodiacs geduldig naar de krabbeneter en zeeluipaarden die relaxen op de ijsschotsen. Keizeraalscholvers, grijze stormvogels en Antarctische sternen scheren laag over het gladde water. Dany filmt hoe een ijsberg implodeert. Uniek en surrealistisch tegelijk. Net zoals de afsluitende barbecue op het achterdek trouwens.

 

Zeeluipaard

Het zeeluipaard is een geduchte jager - afstand houden is de boodschap
(© Yan Verschueren)

 

Johan Van Praet
20 februari 2009


Pagina 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11

 

terug naar het overzicht

 

 

Naar boven