Het Laatste Continent
Inhoud

 

Reisverhalen

Asteria-cruise naar Antarctica
"In het spoor van de Belgica"
Editie 2009


Pagina 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11

 

In de greep van Drake

Via de French Passage verlaat de Polar Star Antarctica, bijna loodrecht naar het noorden. Het ziet er niet naar uit dat Drake Passage zich even koest zal houden als tijdens de heenreis. 7u30, golven spatten te pletter op dek 3.

Windkracht 4 tot 5 beaufort doet het schip flink rollen. Nog 450 zeemijlen tot de beschutting van het Beaglekanaal. Ik krijg uitzonderlijk snel warm water in de douche. Vrij vertaald betekent dit: deze ochtend springt niet iedereen even gezwind uit zijn bed wanneer Hannahs ochtendpraatje door de intercom galmt. Toch zit de ontbijttafel behoorlijk vol. En lachen we heel wat af met de acrobatentoeren van sommigen om toch maar niet van hun stoel te slingeren. Drake laat zijn greep niet los.

 

Zeeolifant

Zeeolifant op Pléneau Eiland
(© Yan Verschueren)

 

Zo'n 41 miljoen jaar geleden ontstond de beruchte zee-engte en kwam het huidige Zuid-Amerika los van Antarctica. Daardoor ontstond een vrijwel gesloten koude zeestroom rondom Antarctica. Die zogenaamde circumpolaire stroming verhindert de toevoer van warmte door de oceaanstromen.

'Het is de enige plek op aarde waar een stroom de wereld rond kan zonder op land te stuiten', legt onze glacioloog Joe Koch uit. 'Die enorme watermassa perst zich uur na uur door de smalle Drake Passage'. Ook de wind krijgt vrij spel om ongehinderd de golven op te hitsen tot metershoge muren van water. Als toemaatje botsen tussen de 50ste en de 60ste breedtegraad de warme zoute wateren uit de oceanen met het zoete smeltwater van Antarctica en ook dat versterkt de deining.

Zondag is filmdag. Twee documentaires laten ons nagenieten van de ruwe en intense pracht van Antarctica en zijn dierenleven. 'Gisteren spotten we vijf robbensoorten op één dag', glundert Hannah, 'zeeluipaard, krabbeneter, Antarctische pelsrob, zeeolifant en Weddellzeehond. They made my day.'

 

Drake Passage bij 10 beaufort

Drake Passage bij 10 beaufort
(© Yan Verschueren)

 

'Good morning ladies and Gentleman. It's 8 o'clock and breakfast is ready. So join us in the dinning room. Thank you.' Na twee weken kunnen we het ochtendritueel van hotelmanager Florin perfect mee opdreunen. Het begin van dag twee (maandag 23 februari) in Drake. De storm zwelt aan tot 10 beaufort. Golven hoger dan tien meter geselen de Polar Star. Veel te gevaarlijk om buiten op dek te komen. Zelfs lunch wordt afgeblazen en iedereen krijgt kajuitarrest.

Broodje salami op bed. Ook het middagprogramma moet eraan geloven. Behalve voor zo'n twintig 'die hards' die zich kiplekker voelen en van het extreme schouwspel genieten in de observation lounge en op de brug.

De kapitein hoopt rond 21 uur kalmer water te bereiken. Zijn berekening klopt en de sfeer aan boord krijgt opnieuw adem. Voor we getrakteerd worden op 'the captains ice cream' klinken we op de uitstekende afloop van de reis.

 

Bultrug

Bultrug zwaait ons uit
(© Yan Verschueren)

 

Tijd voor een pak hartelijke woorden van dank voor de bemanning en de expeditieleiders. En worden de winnaars van de fotowedstrijd gekozen en gekroond. Nog enkele uren en we leggen aan in Ushuaia. We zijn dinsdag 24 februari. Het was mooi.

Johan Van Praet
23 februari 2009


Pagina 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11

 

terug naar het overzicht

 

 

Naar boven