Asteria-cruise
naar Antarctica
"In het spoor van de Belgica"
Editie 2009
Pagina 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11
La fin del mundo
Hier mag alles. Ongebreideld hotels bouwen bijvoorbeeld. Sinds Ushuaia door de toeristen is ontdekt, kraakt de meest zuidelijke stad ter wereld in zijn voegen. Wat een verschil met de armtierige nederzetting pakweg een eeuw geleden. Tot 1947 was de desolate plek een strafkamp voor politieke dissidenten en zware criminelen. Voor velen van hen eindigde hier letterlijk de wereld.
La fin del mundo was ook Adrien de Gerlaches laatste aanleghaven vooraleer hij met de Belgica, een driemaster uitgerust voor de robbenjacht, naar de Zuidpool stevende. Op nieuwjaardag 1898 lichtte hij het anker. 'Zonder radio of radar aan boord. En met amper 35 pk onder de motorkap', speecht kleinzoon van jonkheer Jean-Louis de Gerlache. 'Dat is minder dan de helft van het vermogen van de buitenboordmotoren van de zodiacs waarmee we straks aan land zullen gaan.'
Vandaag - op Valentijn - brengen we hulde aan de baron-avonturier. Zijn borstbeeld siert inmiddels al sinds een jaar de pier langs het Beaglekanaal en tuurt kordaat richting het continent dat hij mee in kaart bracht. Iets verder staan twee andere helden die de hel van de witte woestijn trotseerden: José Sobral, de eerste Argentijn in Antarctica, en admiraal Julian Irizar die in 1905 de Zweedse expeditie van Otto Nordenskjold van een wisse dood redde. Voor meer details moet je bij dr. Jozef Verlinden zijn. De man kan uren - wat zeg ik - dagen vertellen over de verovering van terra incognita.
Adrien de Gerlache omringd door zijn familie na het eerbetoon op de pier van Ushuaia
(© Yan Verschueren)
Voor we inschepen maken we nog even tijd voor een blitzbezoek aan het Maritiem Museum, de oude opgesmukte gevangenis. Luguber en fascinerend tegelijk. In de vroegere cellen liggen nu originele spullen van roemruchtige poolexpedities. Foto's van verloren gewaande avonturiers tonen hoe maandenlange koude en ijs de mens kunnen havenen. Er is wat fout met het onderschrift bij de foto van James Weddell, ontdekker van de gelijknamige zee.
'Wat precies verklap ik je nog wel', fluistert Jozef me in het oor.
Vijf uren later gooit onze ijsbreker de trossen los. Welkom aan boord van de Polar Star. Nadat de kajuiten zijn verkend, stelt kapitein Jacek Majer zijn bemanning voor. En geloof het of niet amper 25 zeemijl verder laat de eerste baardwalvis zich al zien, een bultrug. Dat belooft.
Trossen los. De Polar Star stoomt richting Drake Passage
(© Yan Verschueren)
Het is 21 uur wanneer de loods van ons schip wordt geplukt, het signaal dat we Beaglekanaal verlaten en Drake Passage bereiken. De meteo voorspelt rustig weer. 'Stilte voor de storm', grapt mijn kajuitgenoot Mark. Ik gun hem met plezier het voordeel van de twijfel.
Johan Van Praet
14 februari 2009
Pagina 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11
terug
naar het overzicht
|