Het Laatste Continent
Inhoud

 

Dierenwereld - Walvissen

Gewone vinvis

 

Wetenschappelijke naam: Balaenoptera physalus

Engelstalige naam: Fin whale

Aantal: Naar schatting 40.000 in het noordelijk halfrond en 5000 tot 30.000 in het zuidelijk halfrond.

Beschermingsstatus: Bedreigd (IUCN, 2013)

Waar te vinden: De gewone vinvis komt in alle wereldzeeën voor.Het is de vaakst waargenomen grote walvis op het noordelijk halfrond. Er zijn drie geografisch geïsoleerde populaties: in de noordelijke Atlantische Oceaan, in de noordelijke Stille Oceaan, en op het zuidelijk halfrond. Hij vertoeft meestal in diep water. In de zomer zwemt hij naar de poolgebieden. In Antarctica komt hij in tegenstelling tot bijvoorbeeld de blauwe vinvis niet te dicht bij de rand van het pakijs. Hij leeft in groepen van zes tot tien, maar ook vaak in paren.

Lengte: 21 tot 26 meter

Gewicht: Tot 80 ton

Uiterlijke kenmerken: De gewone vinvis is de op een na grootste walvisachtige en daarmee ook de op een na grootste diersoort die ooit op Aarde leefde. Alleen de blauwe vinvis is groter. Hij heeft een donkergrijze rug met zwierige patronen. Zijn buik is wit. De rechteronderkaak is wit, zijn linkeronderkaak donker. De naar achteren gerichte rugvin bevindt zich op tweederde afstand tussen hoofd en staart. De staartvinnen zijn breed en driehoekig. De gewone vinvis is een baleinwalvis. In zijn mond heeft hij geen tanden. In zijn bovenkaken hangen 262 tot 473 baleinplaten, waarvan de langste 90 centimeter is.

 

Gewone vinvis

Gewone vinvis (foto: Tim Ellis)

 

Voortplanting: Kalveren worden in de winter geboren, na een draagtijd van 11 tot 12 maanden. Vrouwtjes krijgen elke 2 tot 5 jaar één kalf. Het kalf blijft 6 tot 8 maanden bij de moeder.

Voedsel: Krill, plankton en verschillende soorten kleine vissen.

Bedreigingen: Toen walvisjagers de blauwe vinvis bijna hadden uitgeroeid, richtten ze hun pijlen op de gewone vinvis. In de jaren 1950-1960 werden er jaarlijks zo'n dertigduizend dieren gedood. Hoewel de commerciële walvisvaart verboden is, blijven nog steeds de andere bedreigingen door mensen over, zoals geluidsoverlast, chemische verontreiniging, vernietiging van de habitat en verstrikking in visnetten. Verder denken sommige landen eraan om opnieuw op gewone vinvissen te gaan jagen.

Weetjes:

  • De gewone vinvis kan snelheden tot 40 kilometer per uur halen.
  • De gewone vinvis kan 94 jaar oud.
  • Door luidruchtige geluiden te produceren met een lage frequentie kunnen gewone vinvissen over grote afstanden (tot wel 850 kilometer) contact met elkaar onderhouden.
  • Uitademen (blazen) gebeurt een aantal keren met intervallen van 10 tot 20 seconden, alvorens de dieren duiken. De ademwolk is dun en omgekeerd kegelvormig en kan tot 6 meter hoog zijn.
  • Het feit dat de linker- en rechteronderkaak elk een andere kleur hebben is misschien bedoeld om bij het foerageren de prooi te misleiden.
  • Hij duikt tot 230 meter diep. Duiken duurt 10 tot 15 minuten.

Meer info:

 

 

Naar boven