Zuidkaper
Wetenschappelijke naam: Eubalaena australis
Engelstalige naam: Southern right whale
Aantal: Naar schatting 12.000.
Beschermingsstatus: Veilig (IUCN, 2013)
Waar te vinden: De zuidkaper komt enkel voor in de gematigde en koele zeeën van het zuidelijke halfrond. In de winter, dit is het voortplantingsseizoen, leven ze in de kustwateren van Chili, Argentinië, Brazilië, Zuid-Afrika, het zuiden van Australië en enkele sub-Antarctische eilandjes die bij Nieuw-Zeeland horen. Ze verblijven meestal vlak voor de kust, zelfs in ondiepe wateren. Wanneer het zomer wordt trekken de meeste dieren naar de voedselrijke wateren rond Antarctica.
Lengte: Tot 17 meter
Gewicht: 20 tot 30 ton
Uiterlijke kenmerken: De zuidkaper is een walvis met grote, brede borstvinnen en een enorme, zwartbruine kop die vol met mosselen bedekte korsten zit waarin parasitaire wormen en walvisluizen welig tieren.
Zuidkaper (foto: Michaël Catanzariti)
Voortplanting: Hij heeft een spectaculaire balts: het dier springt volledig uit het water, gaat op zijn kop staan en zwaait met zijn staartvinnen. Daar kan vanzelfsprekend geen enkel zuidkapersvrouwtje aan weerstaan. Kalveren worden in de winter geboren, na een draagtijd van 12 tot 13 maanden. Het kalf blijft ongeveer een jaar bij de moeder. Pas geboren zuidkapers zijn 4,5 tot 6 meter lang en zo’n 10 ton zwaar.
Voedsel: Kleine roeipootkreeftjes, dierlijk plankton en krill.
Bedreigingen: Zuidkapers hebben het nadeel dat ze nogal traag zijn, zich voortplanten in rustige baaien, grote hoeveelheden baleinen en olie produceren en blijven drijven als ze dood zijn. Ideaal voor de gemiddelde walvisjager. Vóór 1850 was dit trouwens de enige soort die ze konden vangen. Vandaar ook de Engelse naam: ‘right whale’, de juiste walvis om te bejagen. In 1937 werd de jacht op zuidkapers verboden omdat hij bijna was uitgeroeid. Toch duurde het een tijdje voordat iedereen zich aan het verbod hield. Dominicanermeeuwen vallen soms zuidkapers aan. Met hun scherpe bek geraken ze door de dikke huid en blubber. Ook orka’s en witte haaien durven wel eens een zuidkaper aan te vallen.
Weetjes:
- De mannetjes van de zuidkaper en andere echte walvissen hebben de grootste testikels uit het dierenrijk, die elk bijna 500 kilogram kunnen wegen en dus zeer veel sperma produceren.
- Anders dan de meeste andere walvissen communiceert de zuidkaper meer met lichamelijk contact en houdingen dan met geluid. Zo maakt een zuidkaper aan een andere zuidkaper duidelijk dat deze ongewenst is door zich om te draaien, waardoor de staartvin naar de ongewenste gast wijst. De andere zuidkaper begrijpt dit signaal al van grote afstand en zal meestal ergens anders naartoe zwemmen. Tijdens de balts aaien en omhelzen het mannetje en het vrouwtje elkaar met de buikvinnen.
Meer info:
|