Het Laatste Continent
Inhoud

 

Dierenwereld - Walvissen

Noordse vinvis

 

Wetenschappelijke naam: Balaenoptera borealis

Engelstalige naam: Sei whale

Aantal: Naar schatting 80.000.

Beschermingsstatus: Bedreigd (IUCN, 2008)

Waar te vinden: De Noordse vinvis komt voor in alle oceanen, maar is zeldzaam in tropische gebieden. Hij heeft een voorkeur voor open zee en diepzee en wordt slechts zelden aan de kust waargenomen. Hier leeft hij in kleine groepjes van twee tot vijf (in voedselrijke gebieden tot tien) dieren, maar ook alleen.

Lengte: 15 tot 17 meter

Gewicht: 20 tot 25 ton

Uiterlijke kenmerken: Hij lijkt op de gewone vinvis, maar is kleiner en heeft een langere rugvin. De Noordse vinvis heeft een gestroomlijnd lichaam en een brede, platte, U-vormige snuit. De kop en kaken zijn echter smal en licht gebogen. Er loopt een enkele ribbel vanaf het puntje van de snuit tot aan het spuitgat. De Noordse vinvis is een baleinwalvis. In zijn mond heeft hij geen tanden. In zijn bovenkaken hangen 636 tot 680 baleinplaten, die tot 78 centimeter kunnen zijn.

 

Noordse vinvis

Noordse vinvis (foto: Eric Patey)

 

Voortplanting: Kalveren worden in de winter geboren, na een draagtijd van 10,5 tot 13 maanden. Vrouwtjes krijgen elke 2 tot 3 jaar één kalf. Het kalf blijft 5 tot 9 maanden bij de moeder. Pas geboren Noordse walvissen zijn ongeveer 4,5 meter lang en 650 tot 800 kilogram zwaar.

Voedsel: Vis, inktvis, krill en schaaldieren.

Bedreigingen: De huidige populatie is maar een derde van het totale aantal Noordse vinvissen van voor de walvisvangst in de 19de en 20ste eeuw. Sinds 1978 is de Noordse vinvis een beschermde diersoort. IJsland bleef echter tot 1988 jacht maken op deze dieren, zogenaamd ten behoeve van wetenschappelijk onderzoek. Japan vangt elk jaar nog 50 Noordse vinvissen. Andere bedreigingen zijn de klimaatverandering, geluidsoverlast (bv. de sonar van marineschepen), chemische verontreiniging, aanvaringen met grote schepen en het verstrikt raken in vistuig.

Weetjes:

  • De Noordse vinvis kan snelheden tot 50 kilometer per uur halen.
  • De gewone vinvis kan 60 tot 74 jaar oud.
  • Door luidruchtige geluiden te produceren met een lage frequentie kunnen gewone vinvissen over grote afstanden (tot wel 850 kilometer) contact met elkaar onderhouden.
  • Hij spuit iedere 40 tot 60 seconden als hij aan de oppervlakte zwemt. Als hij spuit, produceert hij een verticale, vrij grote wolk aan waterdamp.
  • Hij duikt tot 300 meter diep. Duiken duurt 5 tot 20 minuten. Hij springt niet uit het water.
  • Een van zijn favoriete technieken om voedsel te vangen is ‘afschuimen’. Daarbij zwemt hij aan het wateroppervlak heen en weer door het water en schuimen er het zoöplankton af in hun open bek.

Meer info:

 

 

Naar boven