Het Laatste Continent
Inhoud

 

Reisverhalen - "In het spoor van de Belgica" (2008)


Pagina 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

 

Ushuaia
(24 januari 2008)

 

Het zijn twee drukke weken geweest. Maar in deze korte tijd heb ik alles wat ik voor de reis nodig heb bijeen kunnen krijgen. De buren zorgen voor de kat, waarmee de grootste zorg ook al van de baan is. En zo sta ik op 22 januari rond 17 uur op de luchthaven van Zaventem, klaar voor een hele lange reis. Plots wordt me een tuinkabouter in de armen geworpen. De eerste kennis met de meest bijzondere medereiziger. Jerome Angus Graham III is in tegenstelling tot mezelf wel een globetrotter. Hij is al overal in de wereld geweest en reist nu, als eerste tuinkabouter ooit, mee naar Antarctica. Een cameraploeg van het Duitse ZDF is speciaal naar de luchthaven gekomen om zijn vertrek te filmen. Jerome is de mascotte van de Asteria Antarctica-expeditie 2008 "In het spoor van de Belgica".

 

Jerome Angus Graham III

Jerome Angus Graham III
(foto: Jeroen François)

 

Na een vliegtuigreis van 18 uur (via Madrid en Buenos Aires) en, wachttijden inbegrepen, zowat 27 uur onderweg te zijn geweest, bereiken we eindelijk Ushuaia. We hebben het einde van de wereld bereikt, maar dat is voor ons nog niet ver genoeg. Want morgen gaan we aan boord van de Polar Star die ons naar het ijzige paradijs genaamd Antarctica zal brengen. Maar daarvoor moeten we eerst door een natte en woelige hel: de Drake Passage.

Uitrusten na die marathonvlucht doen we in het wat afgelegen, gloednieuwe hotel Yamanas, vlak aan het Beaglekanaal, die de meest zuidelijke stad ter wereld verbindt met de Drake. Yamanas verwijst naar het Yahganvolk dat vroeger in Vuurland woonde. Ze werden ook Kano-indianen genoemd omdat ze veel tijd op zee doorbrachten. Ze namen zelfs hun vuren mee. Deze vuren gaf Vuurland zijn naam, toen de Portugese zeevaarder Ferdinand Magelhaen in november 1520 dit gebied aandeed en in de mist talloze vuren zag branden. Het kanomotief vind je overal terug in het hotel, tot aan de zeepbakjes toe.

 

Het kabbelende water van het Beaglekanaal

Het kabbelende water van het Beaglekanaal
(foto: Jeroen François)

 

Ik maak nader kennis met de twee mannen met wie ik de komende weken mijn kajuit op het schip zal delen. Etienne is een praatvaar die al zowat de ganse wereld heeft gezien. Antarctica is het enige continent dat hij nog niet betreden heeft. Paul is een filatelist, die meer dan duizend omslagen bij heeft om te laten afstempelen in Antarctica. Voor hem is het zijn tweede reis naar het Antarctische Schiereiland.

 

Hotel Yamanas

Hotel Yamanas
(foto: Jeroen François)

 

Ushuaia is de laatste jaren, vooral door het Antarctica-toerisme, erg gegroeid en telt nu zo'n 60.000 inwoners. Het indrukwekkende zicht op de met sneeuw bedekte bergen, de Cerro Martial, wordt almaar meer verpest door lelijke nieuwbouw. Maar wie zijn wij, Belgen, die van ruimtelijke ordening nog nooit hebben gehoord, om daar iets over te zeggen.

Rond deze tijd van het jaar bedraagt de temperatuur in Ushuaia normaal gezien ongeveer 15 graden. Maar het kwik gaat vlot over de twintig graden wanneer we ons naar de nieuwe wandelboulevard in het centrum van de stad begeven. Karel De Gucht zal het graag horen, want vandaag geven we het imago van België een zetje. We zijn getuige van de inhuldiging van het standbeeld van poolreiziger Adrien de Gerlache en dit in het bijzijn van onder meer de kleinzoon van Adrien, Bernard de Gerlache de Gomery, die ons trouwens de ganse Antarcticareis zal vergezellen, initiatiefnemers Herman Hannon, stichter van Asteria Expeditions, en Jozef Verlinden, biograaf van de Gerlache, en de Hasseltse beeldhouwer Jos Carmans. Het was eigenlijk de bedoeling dat een Argentijnse ontdekkingsreiziger, José María Sobral genaamd, de eer zou krijgen om als eerste de boulevard luister te geven. Hij maakte deel uit van de Antarctica-expeditie van de Zweed Otto Nordenskjöld in 1901. Maar het beeld van de Gerlache was nu eenmaal sneller klaar.

 

Standbeeld van Adrien de Gerlache

Standbeeld van Adrien de Gerlache
(foto: Jeroen François)

 

Het monument is 2,60 meter hoog en weegt 1,5 ton. Het borstbeeld in brons van Adrien de Gerlache staat op een sokkel van Carara-marmer, waarop in vier talen (Engels, Spaans, Nederlands en Frans) een korte tekst staat over de poolreiziger.

Na toespraken van Bernard de Gerlache, Herman Hannon, Jozef Verlinden en de pas verkozen burgemeester van Ushuaia, Frederico Sciurano, ondergaan we het Argentijnse volkslied, dat zowat vijftig strofen moet tellen en door alle Argentijnen uit volle borst wordt meegezongen. De Brabançonne is een triestige synthesizerversie, meegemompeld door twee van de bijna honderd aanwezige Belgen.

 

Herman Hannon, Jozef Verlinden en Bernard de Gerlache

Toespraken van Herman Hannon (links), Jozef Verlinden (midden)
en Bernard de Gerlache (rechts)
(foto's: Jeroen François)

 

 

Beeldhouwer Jos Carmans naast zijn creatie

Beeldhouwer Jos Carmans naast zijn creatie
(foto: Jeroen François)

 

In het Museo Maritimo de Ushuaia krijgen we een receptie aangeboden en bezoeken we de permanente tentoonstelling over Adrien de Gerlache en zijn Belgica-expeditie. Het museum was vroeger een gevangenis. Iedere cel bevat nu foto's, documenten, replica's van schepen die de maritieme geschiedenis van Argentinië in beeld bregen. Maar het museum heeft ook aandacht voor de Antarctica-expedities van Adrien de Gerlache, Jean-Baptiste Charcot en andere poolavonturiers die meer dan honderd jaar geleden vanuit Ushuaia naar Antarctica vertrokken.

 

Muurschildering in het centrum van Ushuaia

Muurschildering in het centrum van Ushuaia
(foto: Jeroen François)

 

We wandelen nog een paar uurtjes rond in Ushuaia. De stad zelf heeft niet zoveel te bieden. De lange winkelstraat richt zich bijna uitsluitend tot de Antarcticatoerist. Veel eet- en drinkgelegenheden en souvenirwinkels dus. Om 16 uur gaan we eindelijk aan boord van de Polar Star. Ik slaap in een kajuit voor drie personen. De gemeenschappelijke badkamer moeten we met zes personen delen. Maar uiteindelijk zal dit allemaal nog wel meevallen.

Volgende pagina >>

 

 

terug naar overzicht reisverhalen

 

 

Naar boven