Het Laatste Continent
Inhoud

 

Reisverhalen - "In het spoor van de Belgica" (2008)


Pagina 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

 

Deception Island en Liège Island
(27 januari 2008)

 

Terwijl we nog in dromenland vertoeven, heeft kapitein Jacek Majer de Polar Star al door Neptune's Bellows geloodst, de nauwe doorgang - zo'n 200 meter breed - tot de krater van Deception Island (62°57' zuiderbreedte en 60°36' westerlengte). Dit is de op een na populairste toeristische bestemming in Antarctica. Deception Island is een nog actieve vulkaan. Het weer is opnieuw mistig, maar dat zorgt voor een wat mysterieuze sfeer.

Landen doen we in Whalers' Bay. Daar liggen nog de overblijfselen, zoals tanken, barakken en sloepen, van een Noors walvisstation van begin 20ste eeuw. We maken een fikse wandeling door het zwarte, vulkanische zand. Als je vlak aan de branding een put graaft, dan vult die zich met warm water. Alleen wilt dit vandaag niet zo goed lukken. Naast de ruïnes van het walvisstation staat er ook nog een vliegtuighangar en overblijfselen van een Britse onderzoeksbasis die einde jaren zestig vernietigd werd door een uitbarsting van de vulkaan.

 

opslagtanks

Deze opslagtanks zijn een overblijfsel van een walvisstation
(foto: Jeroen François)

 

 

Barak van een vroegere Britse onderzoeksbasis

Barak van een vroegere Britse onderzoeksbasis
(foto: Jeroen François)

 

We trekken ook naar Neptune's Window, een opening in de rotsen die de krater omringen. Vanuit Neptunes Window zou de Amerikaan Nathaniel Brown Palmer in 1820 als eerste het Antarctische Schiereiland hebben zien liggen. Dit lukt ons niet, wegens de mist.

 

Neptune's Window

Neptune's Window
(foto: Jeroen François)

 

Op Deception Island zien we onze eerste zeehond, meer bepaald een Antarctische pelsrob. Andere dieren die we opmerken zijn kinbandpinguïns, koningsalbatrossen en een tiental badende zuidpooljagers.

 

Dominicanermeeuw

Dominicanermeeuw
(foto: Jeroen François)

 

 

Kinbandpinguïns

Kinbandpinguïns
(foto: Jeroen François)

 

Daarna vervolgt de Polar Star zijn weg, want onze volgende bestemming, Liège Island, ligt niet onmiddellijk in de buurt. Vlak na het verlaten van Deception Island zwemt er een babybultrug vlak bij ons schip. En terwijl de Franse glacioloog Bernard Lefauconnier in Allo Allo-Engels een lezing geeft over gletsjers, stormt iedereen plots naar buiten omdat er orka's gesignaleerd zijn. Ondanks het nog steeds mistige weer zien we in de verte een vijftal van deze prachtige dieren.

Na het alweer voortreffelijke eten doen we opnieuw een avondlanding. Een speciale, want toeristen komen haast nooit op Liège Island, het eerste van de reeks 'Belgische' eilanden die we tijdens deze expeditie aandoen. Normaal gezien was het de bedoeling op Neyt Point te landen, maar Dixie Dansercoer, die al bijna een maand met de Euronav rondvaart in de Gerlache Straat, had via satelliettelefoon laten weten dat daar te veel ijs ligt. Geen doorkomen aan dus. Daarom gaan we als alternatief aan land op Macleod Point (64° 05,2’ zuiderbreedte en 61° 57,9’ westerlengte), in het zuidoosten van het eiland. Op Liège Island is zoals gezegd nog maar weinig geland. De Antarctica-expeditie 2008 van Asteria is dus de eerste die op Macleod Point aan land gaat. Onze eerste historische daad. Evident is het niet, want niemand van de crew heeft ervaring met landingen op het eiland. Toch vindt de staff van de expeditie een geschikte landingsplaats. Het schip kan wel niet vlakbij het eiland voor anker gelegd worden, waardoor we zowat een kilometer met de zodiacs naar Macleod Point moeten varen. Liège Island is een 'Belgisch' eiland en het weer is navenant: regen.

 

Liège Island

Liège Island
(foto: Jeroen François)

 

Aan land is er niet zo heel veel te zien. Wel mooie gletsjers met verschillende kleuren blauw en gletsjerspleten, maar die zouden er zoveel adembenemender uitgezien hebben mocht de zon geschenen hebben. Het smalle strand biedt net voldoende plaats voor ons allemaal. Drijfnat keren we terug naar ons schip waarop we kunnen genieten van een warme douche. Die luxe had de Belgica-expeditie 110 jaar geleden niet.

 

Volgende pagina >>

 

 

terug naar overzicht reisverhalen

 

Naar boven