Het Laatste Continent
Inhoud

 

Dierenwereld - Vogels

Koningsalbatros

 

Wetenschappelijke naam: Diomedea epomophora

Engelstalige naam: Southern Royal Albatross

Aantal: Naar schatting 28.000 tot 29.500 volwassen vogels.

Beschermingsstatus: Kwetsbaar (IUCN, 2012)

Waar te vinden: Ze broeden op de Adams, Enderby en Auckland Islands, op Campbell Island (99% van de populatie), en op Taiaroa Head in Nieuw-Zeeland. Ze overwinteren in het zuidwesten van de Atlantische Oceaan. Sommige ook aan de kusten van Zuid-Amerika en Australië.

Spanwijdte: 305-350 cm

Lengte: 107-122 cm

Gewicht: 6,52-10,3 kg

Uiterlijke kenmerken: De koningsalbatros is volledig wit, behalve de bovenkant van de vleugels, die zwart zijn.

 

Koningsalbatros

Koningsalbatros (foto: Wikipedia / JJ Harrison)

 

Voortplanting: De koningsalbatros legt om de twee jaar een ei. Dit gebeurt meestal half november. Beide ouders bebroeden gedurende 79 dagen het ei.

Voedsel: Vooral pijlinktvis en vis.

Bedreigingen: Einde 19de eeuw werden op Enderby en Auckland Island ganse populaties uitgeroeid door mensen en uitheemse zoogdieren. Varkens en katten eten nog steeds eieren en kuikens op Auckland Island. De koningsalbatros raakt vaak verstrikt in de langelijnnetten van vissersboten.

Weetjes:

  • 95 procent van hun leven brengen ze op zee door en 90% van die tijd vliegen ze over water. Per dag vliegen ze 300 tot 800 kilometer, soms zelfs tot 1600 kilometer. Ze vliegen rond het ganse Antarctische continent.
  • Een gemiddelde albatros van 50 jaar oud heeft naar schatting minimaal zes miljoen kilometer afgelegd.
  • De naam van het geslacht (Diomedea) is afgeleid van een mythe rond de Griekse koning Diomedes. Toen hij in Italië door Illyriërs gedood werd, veranderden zijn metgezellen in vogels. Deze vogels vestigden zich op het eiland Diomedea nabij Gargano en stelden zich buitengewoon vijandig op tegen elke niet-Griek die in hun nabijheid kwam. De vogels waren groot en wit zijn, met scherpe snavels.

Meer info:

 

 

Naar boven