Het Laatste Continent
Inhoud

 

Dierenwereld - Vogels

Grijskopalbatros

 

Wetenschappelijke naam: Thalassarche chrysostoma

Engelstalige naam: Grey-headed Albatross

Aantal: Naar schatting 250.000 vogels.

Beschermingsstatus: Bedreigd (IUCN, 2013)

Waar te vinden: De grijskopalbatros broedt op South Georgia, de Islas Diego Ramirez, op de Prince Edward en Marion Islands, de Crozet Islands, Kerguelen, Campbell Island en Macquarie Island. In tegenstelling tot andere albatrossen verkiest de grijskopalbatros koud water. Met uitzondering van het broedseizoen mijden ze land. Tijdens de winter volgen ze de Humboldtzeestroming tot aan de Peruaanse wateren.

Spanwijdte: 180-220 cm

Lengte: 70-85 cm

Gewicht: 2,6-4,35 kg

Uiterlijke kenmerken: Het is een kleine albatros met een donkere asgrijze kop, keel en bovennek. De bovenvleugels, mantel en staart zijn zwart. De romp is wit. Zijn snavel is zwart met gele strepen over de boven- en onderzijde. De ondervleugels zijn wit met zwart aan de randen.

 

Grijskopalbatros

Grijskopalbatros (foto: NOAA / Elizabeth Crapo)

 

Voortplanting: De grijskopalbatros is monogaam en broedt om de twee jaar vanaf begin september of oktober op steile hellingen of kliffen, meestal begroeid met beemdgras. De kolonies zijn dichtbevolkt, tot 10.000 broedparen. Het vrouwtje legt één ei dat beide ouders gedurende 69 tot 78 dagen bebroeden. Na zo’n 140 dagen is de jonge vogel zelfstandig.

Voedsel: Vooral weekdieren (pijlinktvis) en vis, maar ook schaaldieren en aas.

Bedreigingen: Langelijnvisserij in de Zuidelijke Oceaan eist een grote tol. De vogels raken verstrikt in de netten en verdrinken. Pijlinktvisserij heeft ook een grote impact in sommige gebieden.

Weetjes:

  • Ze kunnen tot 7 meter diep duiken om hun prooi te achtervolgen, maar dit doen ze niet vaak.
  • Ze volgen veel minder vaak dan andere albatrossen vissersboten.
  • In 2005 volgden wetenschappers de route van een grijskopalbatros. Daaruit bleek dat hij in 46 dagen tijd in het zuidelijk halfrond de wereld was rond gevlogen. Dit is 13 670 mijl (bijna 22 000 kilometer).

Meer info:

 

 

Naar boven