Het Laatste Continent
Inhoud

 

Dierenwereld - Vogels

Wenkbrauwalbatros

 

Wetenschappelijke naam: Thalassarche melanophrys

Engelstalige naam: Black-browed Albatross

Aantal: Naar schatting 1.220.000 vogels

Beschermingsstatus: Gevoelig (IUCN, 2013)

Waar te vinden: Broedt op twaalf sites op de Falklandeilanden, Islas Diego Ramirez, Ildefonso, Diego de Almagro en Isla Evangelistas (Chili), South Georgia, Crozet en Kerguelen, Heard en McDonald Islands, Macquarie Island, en Campbell, Antipodes en Snares Islands. Er is weinig bekend over de gebieden waarnaar de vogels migreren na het broedseizoen. Ze trekken alleszins naar het noorden in de herfst.

Spanwijdte: 240 cm

Lengte: 83-93 cm

Gewicht: 2,9-4,6 kg

Uiterlijke kenmerken: In vergelijking met de reuzenalbatros heeft de wenkbrauwalbatros volledig zwarte bovenvleugels en een donkere band op de staart. Ze zijn ook kleiner. Hij heeft een gelige snavel en een witte kop met duidelijk gemarkeerde zwarte wenkbrauwen (vandaar zijn naam). Bij jonge vogels zijn de ondervleugels donkerder, de kop grijs en de snavel grijs met een zwarte punt.

 

Wenkbrauwalbatros

Wenkbrauwalbatros (foto: Longhorn Dave)

 

Voortplanting: De wenkbrauwalbatros is een monogame vogel. Hij broedt elk jaar vanaf einde september, midden november. Het vrouwtje legt één ei in een groot nest van modder en gras. Broedkolonies kunnen meer dan 100.000 paren herbergen. De kolonies delen ze vaak met aalscholvers en pinguïns. Het uitbroeden van het ei (door beide ouders) duurt 65 tot 72 dagen. Het kuiken grootbrengen neemt 110 tot 125 dagen in beslag.

Voedsel: Voornamelijk vis en krill.

Bedreigingen: De wenkbrauwalbatros is een van de grootste slachtoffers van de langelijnvisserij. De vogels raken verstrikt in de netten en verdrinken. Ook vissersboten die sleepnetten gebruiken zijn een gevaar.

Weetjes:

  • Het komt zelden voor, maar af en toe overwintert een wenkbrauwalbatros in het noordelijke halfrond. Zo was er een wenkbrauwalbatros die enkele jaren na elkaar in Schotland in een kolonie Jan-van-gents verbleef. De vogel kreeg de naam Albert Ross. Een gelijkaardig voorval deed zich voor op de Faeröereilanden, waar een wenkbrauwalbatros dertig jaar lang tussen de Jan-van-gents leefde. Dat is de reden waarom in het Faeröes de wenkbrauwalbatros letterlijk vertaald “Koning van de Jan-van-gents” heet (súlukongur).
  • De wenkbrauwalbatros kan gemakkelijk 70 jaar oud worden.
  • Ze deinzen er niet voor terug om aan de haal te gaan met de prooi van andere zeevogels.

Meer info:

 

 

Naar boven