Het Laatste Continent
Inhoud

 

Dierenwereld - Vogels

Kerguelenstormvogel

 

Wetenschappelijke naam: Lugensa brevirostris

Engelstalige naam: Kerguelen Petrel

Aantal: Naar schatting 200.000 vogels.

Beschermingsstatus: Veilig (IUCN, 2012)

Waar te vinden: Je vindt ze rondom het ganse Antarctische continent, van het sub-Antarctische gebied tot aan het pakijs. Kerguelenstormvogels broeden op afgelegen eilanden, zoals Gough Island in de Atlantische Oceaan, en Marion Island, Prince Edward Island, de Crozet Islands en Kerguelen in de Indische Oceaan.

Spanwijdte: 80-82 cm

Lengte: 33-36 cm

Gewicht: 357 gr

Uiterlijke kenmerken: Aan de bovenzijde zijn ze zwart, aan de onderzijde iets lichter. De veren lijken wel te blinken. De vogel heeft een nogal grote kop met een hoog voorhoofd.

 

Kerguelenstormvogel

Kerguelenstormvogel (foto: World Register of Marine Species / Peter Ryan)

 

Voortplanting: Kerguelenstormvogels broeden in legers, die beschermd zijn tegen de wind. Het vrouwtje legt één ei in oktober. Beide ouders broeden het uit gedurende 46 tot 51 dagen. Na 59 tot 62 dagen na de geboorte is de jonge vogel zelfstandig.

Voedsel: Weekdieren, vis en schaaldieren.

Bedreigingen: Ze zijn globaal gezien niet bedreigd, maar veel vogels worden gevangen door katten, ratten en zuidpooljagers.

Weetjes:

  • Deze soort werd lange tijd ondergebracht bij de Pterodroma (horzelstormvogels), maar heeft sinds 1942 een eigen geslachtsnaam, Lugensa. De positie van de Kerguelenstormvogel binnen de Procellariidae staat nog ter discussie. Sommige onderzoekers plaatsen hem bij het geslacht Fulmarus, terwijl een studie uit 1998 hem bij het geslacht Bulweria onderbracht.

Meer info:

 

 

Naar boven